BiH

Protest Zeničkih studenata – Traže bezuslovan prelazakGrupa studenata Univerziteta u Zenici organizovala je danas protest ispred zgrade Rektorata tražeći da se po hitnom postupku usvoje izmjene i dopune Zakona o visokoškolskom obrazovanju ZDK koje će im olakšati obrazovanje tokom pandemije korona virusa

Studenti traže da im se, kao o njihovim kolegama sa Univerziteta u Sarajevu i Tuzli, omogući bezuslovan prelazak u narednu godinu, smanjenje cijene školarine i plaćanje školarine u jednakim ratama. Svoje zahtjeve uputili su resornom ministru, Vladi ZDK i članovima Skupštine ZDK.

“Početkom ljetnog semestra, a sukladno tome proglašenjem vanrednog stanja zbog naglog širenja pandemije, sve nas, uključujući i Univerzitet u Zenici je zadesila situacija za koju niko nije bio spreman. Uslijedilo je odgađanje nastave, a potom je organizovana improvizirana online nastava koja nije zadovoljila potrebe studenata, što se nastavilo do kraja semestra. Univerzitet u Zenici nije dobio dodatna sredstva za realizaciju i prilagodbu online nastave. Shodno tome kvalitet održane nastave nije bio zadovoljavajući što je dovelo do nespremnosti studenata za junsko-julske i septembarske ispitne rokove. Mnogi fakulteti nisu bili u mogućosti da održe vježbe koje po svojoj prirodi zahtijevaju veći stepen interakcije između studenata i profesora. To uključuje praktičnu nastavu i laboratorijske vježbe za studente Medicinskog i Metalurškog fakulteta, sudska ročišta i saslušanja za studente Pravnog fakulteta, praktični rad na gradilištima, u firmama i kompanijama za studente Mašinskog i Politehničkog fakulteta i dr. S obzirom na navedeno, studenti su bili uskraćeni za značajan neizostavan dio nastavnog procesa”, naveli su u obrazloženju.

Možda će Vas zanimati i:

Podsjetili su kako upis u novu akademsku godinu traje do 30.10. Traže da se što hitnije zakaže sjednica na kojoj će ove izmjene biti usvojene, a da ih o tome obavijeste najkasnije do 13. oktobra.

Proteste će održati i u utorak ispred zgrade Rektorata s početkom u 12 sati. Također su poručili kako očekuju punu podršku ministra obrazovanja, Vlade ZDK, Skupštine ZDK i premijera ZDK.

Izvor: ba.n1info.comKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button