Festival savremene žene – Narodno pozorište Tuzla i Gradska vijećnica TBC domaćini današnjih predavanja

- Kategorija: Festival Savremene Žene, U fokusu

Treći dan Festivala savremene žene danas će svim prisutnima, kao i prethodnih dana, pružiti mnogo raznovrsnih predavanja koja će održati žene iza kojih su značajna postignuća u različitim sferama djelovanja.

Narodno pozorište Tuzla i Gradska vijećnica TBC svoja su vrata za prisutne, kao i za sve one koji nas prate online, otvorili od 10 sati.

Budućnost dizajna bila je tema prvog panela koji je izlagala Maja Halilović u Narodnom pozorištu: “U dizajnu je jako bitno znati da, ako radimo sa živim organizmima, priroda može biti kako povoljna, tako i nepovoljna za nas.”

Naša medijska slika je naslov panela koji je prezentovala Mersiha Drinjaković, a moderator panela je bio Almir Šećkanović. Mersiha Drinjaković je, između svega ostalog, naglasila:”Ono što uradimo, predstavljamo najširoj publici. Bez obzira u kojoj smo životnoj dobi, moramo pratiti nove tehnologije, jer su one važne i za samo novinarstvo.”

Adla Kahrić je prisutnima u pozorištu i svima koji nas online prate održala predavanje na temu National geographic. More i ja: “Dio mora koji imamo mi moramo iskoristiti jer je to veliki potencijal.”

Meliha Redžić i Elma Hašimbegović uradile su panel na temu Kultura nove realnosti: Da li se mijenja zauvijek?

Naredni panel u Narodnom pozorištu Tuzla održan je na temu Kako dalje, a o ovoj temi pričala je Vildana Selimbegović: “Svi mi imamo pravo da napredujemo i da budemo što bolji, ali malo ko koristi to pravo. Boriti se za ostvarenje ciljeva je svakako važno za svakoga i žene imaju pravo da se bore kako bi se ostvarivale. Kada je u pitanju pandemija koja nas je sve zadesila, važno je istaći da se može raditi pod bilo kakvim uslovima, kada se ima volje i želje.”

Današnji program u Gradskoj vijećnici TBC otvoren je predavanjem Inženjerstvo kroz generacije, koje su održale Šejla Aganović, Lejla Gurbeta Pokvić, Maja Hadžiselimović, Branislava Peruničić i Jasmina Zahirović.

Šejla Aganović: “Voljela bih da svoje znanje i iskustvo podjelim sa svim ljudima.”

Lejla Gurbeta Pokvić, iako nije bila u prilici da prisustvuje samom panelu, istakla je da svjedočimo jednom brzom razvoju inženjerstva te da joj je istinska čast što imamo priliku upoznati i čuti razne priče ostvarenih žena.

Maja Hadžiselimović: “Rekla bih da naš obrazovni sistem nije napredovao brzo kao tehnologija. U današnje vrijeme čini mi se da mi ne možemo da uhvatimo korak sa tehnologijom i jako mi je žao što nam obrazovni sistem tu djelimično kaska.”

Branislava Peruničić: “Ja sam naučila kako raditi sa ljudima. Prije svega im je potrebno dati poštovanje. Ako mi neko pomogne i pruži prliku, ja to cijenim, poštujem i vraćam dobro dobrim.”

 Jasmina Zahirović: “Ono što bih poručila mladim ženama, ali i ženama starije dobi je to da nikad nije kasno da se odluče učiti o IT sektoru. IT je budućnost i zaista se mnogo djevojaka odlučuje za taj put.”

Aida Kamišalić Latifić je, online putem iz slovenije, održala panel na temu Inženjerka godine: “Kroz život sam se uvijek vodila rečenicom Znanje ti niko ne može oduzeti. Samim tim sam radila na tome, učila o novim stvarima i gradila sebe. Mislim da je bitno da se čuje glas inženjera. Moramo širiti svoje uspjehe i svoje priče te motivisati mlade žene da posao inženjera nije muški posao. Moramo im pokazati da ima žena koje se bave inženjersvom i da nisu same.”

Panel Nove tehnologije su ženskog roda je tema o kojoj su govorile Aleksandra Bošković i Tatjana Vučić.

Aleksandra Bošković: “Jako je važno da radite ono što volite, jer jedino tako možete uspjeti. IT je nešto gdje se ja pronalazim. IT je jako brza industrija u kojoj se svaki dan pojavljuje nešto novo.”

Tatjana Vučić:” Sve što radim ne doživljavam kao posao, već kao svoj poziv. Bavim se onim stvarima koje zaista volim da radim. IT industrija bi trebala biti proglašena kao strateška industrija BiH. IT industrija je brzorastuća industrija kojoj se okreće sve više firmi. Zamjenjuju se stari poslovi i načini rada tehnologijom.”

Posljednji panel prvog dijela trećeg dana Festivala savremene žene u gradskoj vijećnici TBC, online putem iz Slovenije, imala je Danica Purg na temu Obrazovanje novog vremena:”Sada je cijela naša škola, da tako kažem, jedna umjetnička galerija. Za našu školu govore i to da je ona druga najbolja izložba u Sloveniji jer smo uvijek vjerovali da je obrazovanje u budućnosti pripremanje ljudi za razvijenje kreativnosti. Općenito bi svi predavači trebali imati smisla za prepoznavanje kreativnosti kod učenika i treba znati kako se i zadržati u jednoj pozitivnoj atmosferi.”

Danica Purg je u svome predavanju naglasak stavila i na potrebu znanja o tome šta su profesije budućnosti: “Od presudnog je značaja znati koja zanimanja napreduju, a koja se tako reći gase. Nije toliko bitno šta će ko studirati. Bitni su volja i kreativnost. Važno je kod učenika probuditi želju za učenjem i želju da se međusobno sreću i razmjenjuju ideje kako bi i kroz taj način zajednički napredovali.”

Live stream možete pratiti na Youtube kanalu Radio Kameleon, na facebook stranicama: ženski.ba,CAT Bosna i HercegovinaAvonRadio KameleonFBL magazinNarodno pozorište TuzlaFestival savremene ženeCentar za kulturu Tuzla.

Ovogodišnji Festival savremene žene ne bi bilo moguće realizovati bez podrške naših sponzora koji su prepoznali važnost ovakvog događaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Naši sponzori su društveno odgovorne kompanije koje razumiju važnost uključivanja žena u sve društvene procese kao i značaj prilike da upravo one motivišu svojim uspjesima buduće generacije.

Ove godine sa nama su: NLB Banka, Bingo, Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO, EM GALLERIE, Menprom, Centralno grijanje Tuzla, ZOONO, Avon, Sarajevo osiguranje, Solana Tuzla, Konfekcija FBM, Carski vinogradi Mostar, MASA kokteli, KABIL pekara, Vlada TK i Grad Tuzla.

Facebook Comments