Upoznajte Maciku, prvu BH. mačku planinarku: Popela se na najviši vrh Austrije

- Kategorija: U fokusu
Upoznajte Maciku, prvu BH. mačku planinarku: Popela se na najviši vrh AustrijeUpoznajte Maciku, prvu BH. mačku planinarku: Popela se na najviši vrh Austrije
Denis i Alma sebe nazivaju vječitim skitnicama koje je spojila ljubav prema putovanjima i planinarenju. No ipak, nisu mogli ni zamisliti da će mače koje su zajedno udomili također uživati u usponima na planinske vrhove.

“S obzirom da svaki slobodan momenat koristimo za planinarenje, jednom prilikom smo je odlučili povesti sa nama na planinu Lisac. Prvih deset minuta smo je nosili, zatim je ležala na ruksaku, da bi nekoliko minuta kasnije odlučila šetati sama… I tu počinje cijela priča”, prisjeća se Alma.

Macika je vesela, razigrana i uživa u planinarenju i istraživanju prirode. Nerijetko preuzima ulogu vodiča ekipe planinara i uvijek čeka i zadnjeg člana ekipe želeći da “sve drži na oku” kako niko ne bi odlutao.

“Macikine šape su prepješačile mnoge planine u BiH, Hrvatskoj, Austriji i Albaniji. Bila je na Magliću, Prenju, Zelengori, Volujku, Treskavici, Visočici, Vranici, Bjelašnic..”, nabraja Denis dodavši kako je Micika dosegnula i najviši vrh Austrije – Grossglockner.

Par namjerava posjetiti Gran Paradiso i Mont Blanc, ali naglašavaju kako Miciku nemaju namjeru voditi na vrhove iznad 5.000 metara nadmorske visine, jer takvi uslovi nisu prihvatljivi za njen organizam, prenosi Klix

 

Facebook Comments