Festival savremene žene – Kino Kaleidoskop i Narodno pozorište Tuzla ugostili današnje učesnice festivala

- Kategorija: U fokusu
žene

Drugi dan Festivala savremene žene okupio je mnogo istinski vrijednih imena i uspješnih  žena u raznim oblastima djelovanja.

U sali Kaleidoskop današnja predavanja u 10 sati su otvorile Sanela Klarić, Emina Pašić i Samila Brkić pod nazivom Šta očekivati od energetske efikasnosti danas i sutra?

Sanela Klarić: “Meni je bitno da imamo materijale koji duže traju na fasadi, mene zanima zdravlje svih nas. Bitan mi je kvalitet zraka i svega unutur prostora.“

Emina Pašić:„Vrlo je interesantno finansiranje i stimuliranje kroz programe koje vodimo. Ovo je Novi instrument i način finansiranja. Ako čovjek postavi neki cilj u životu i slijedi ga može to i postići.”

Samila Brkić: “Prvi cilj energetske efikasnosti je štednja i kvalitet proizvoda.”

Život i uspjeh bez stresa bio je naziv panela koji je imala Dejana Ponoš: “Svima nama je potrebno vrijeme za nas. Tako da je bitno da izdvojimo jedan momenat, sat, dan za sebe. Bitno je izdvojiti vrijeme za sebe onako kako nas čini ispunjenim i sretnim, bilo da je u pitanju šetnja, odlazak kod frizera, vožnja bicikla..“

Branka Aralica i Amila Pilav Velić održale su panel na temu Inovacije, menadžment i inkubatori, koji je počeo u 11:10 sati u sali Kaleidoskop. Branka Aralica: „Ja mislim da je moć u tome da povezuješ ljude. Da daješ sve od sebe. Za sve moraš imati strast. Uz sve to moraš imati puno znanja. I moraš biti spreman učiti. Takođre moraš biti spreman žrtvovati se i biti spreman prilagoditi se određenim stvarima.” Amila Pilav Velić:“Ja uvijek kažem da ne treba čekati priliku već trebamo kreirati sami sebi priliku. Izvor konkuretnosti je inovativnost.”

Kristina Ercegović radila je predavanje na temu Žene i novac.

Quantum Leap bila je tema koju je predstavila Nevena Radovanović.

Kako zadržati najbolje: Ljudi i krizna vremena je bila tema u Kaleidoskopu koju su zajedno predstavile Alida Čović Mezet i Nevena Radovanović.

Predavanja u Narodnom pozorištu Tuzla svojim je izlaganjem imena Godine su samo broj otvorila liječnica Devleta Balić, koja se prisutnima i vima koji su nas pratili online putem pričala o životu žene u periodu menopauze: “Životna dob vremena menopauze se razlikuje i genetski je determinisana, a period oko 50te godine je preloman. Žene u prosjeku četvrtinu svog života žive u menopauzi i stoga je važno da taj period svaka žena bude što zadovoljnija, a sama menopauza nije nikakva pauza u životu, nego samo jedna od životnih faza.”

Emina Zahirović Pintarić svoje predavanje na ovogodišnjem Festivalu imala je na temu Start up/start down.

Vesna Andree Zaimović je od 11:25 sati u Narodnom pozorištu imala predavanje na temu Savremena medijska pismenost: “Svaki medijski sadržaj ima mnogo dublji smisao i ono što se očekuje od savremene žene jeste upravo razumijevanje tog dubljeg smisla.”

Poduzetnica Marijana Klapić svoje obraćanje imala je na temu Radujte se tuđem uspjehua nakon toga je, u 12:15 sati Danijela Šantić imala predavanje na temu Šta žene žele? Danijela Šantić, generalna direktorica Avon, BiH, između ostalog je istakla važnost toga da žena bude lijepa, uspješna i svoja. Lijepa kroz različitosti i posebnosti koje sa sobom nosi i samo ih treba naglasiti, uspješna kroz okvire porodične ili karijerne, a svoja da sve svoje posebnosti treba postizati u životu.

Temu Umjetnost nove realnosti izlagala je Amila Terzimehić i , između ostalog, rekla da: “Umjetnost nove realnosti u prvi plan stavlja umjetnika bez publike. Umjetnici nalaze izvor inspiracije u svemu.”

Live stream možete pratiti na Youtube kanalu Radio Kameleon, na facebook stranicama: ženski.ba,CAT Bosna i HercegovinaAvonRadio KameleonFBL magazinNarodno pozorište TuzlaFestival savremene ženeCentar za kulturu Tuzla.

Ovogodišnji Festival savremene žene ne bi bilo moguće realizovati bez podrške naših sponzora koji su prepoznali važnost ovakvog događaja za čitavu Bosnu i Hercegovinu. Naši sponzori su društveno odgovorne kompanije koje razumiju važnost uključivanja žena u sve društvene procese kao i značaj prilike da upravo one motivišu svojim uspjesima buduće generacije.

Ove godine sa nama su: NLB Banka, Bingo, Mikrokreditna fondacija MI-BOSPO, EM GALLERIE, Menprom, Centralno grijanje Tuzla, ZOONO, Avon, Sarajevo osiguranje, Solana Tuzla, Konfekcija FBM, Carski vinogradi Mostar, MASA kokteli, KABIL pekara, Vlada TK i Grad Tuzla.

Facebook Comments