Tuzla

Zbog utaje poreza dvije osobe osuđene sa po tri godine zatvora

Kantonalni sud Tuzla je na osnovu optužnice Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona donio osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Muhameda Mešanovića (52) i Esmeraldu Isabegović-Mešanović (45) zbog produženog krivičnog djela porezna utaja i izrekao im kazne zatvora u trajanju od po tri godine.

Podsjećamo, optužnicom ovog Tužilaštva se Mešanovići terete da kao saučinitelji i odgovorna lica u firmi “Duero” d.o.o Tuzla u periodu od početka 2011. do decembra 2015. godine, u namjeri da za firmu izbjegnu plaćanje poreza propisanih poreznim zakonodavstvom u FBiH, Poreskoj upravi FBiH nisu dostavljali podatke za utvrđivanje iznosa poreskih obaveza za veći broj osoba angažovanih na privremenim i povremenim poslovima u firmi.

Suprotno odredbama Zakona o porezu na dohodak FBiH optuženi u glavnoj knjizi firme nisu iskazali isplate izvršene fizičkim licima te nisu izvršili obračun i Poreskoj upravi FBiH prikazali i platitli pripadajuće poreze, doprinose i naknade u periodu od pet godina, u ukupnom iznosu većem od 362.000 KM.

Nakon što sud dostavi pismeni otpravak presude ovo Tužilaštvo će razmotriti da li će se na prvostepenu presudu izjaviti žalba.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button