Svijet

Djevojka s videa koji je uzrokovao pad austrijske vlade je porijeklom iz BiH










Video na kojem predsjednik desno-populističke Slobodarske stranke Austrije (FPÖ) Heinz-Christian Strache i njegov kolege Johann Gudenus blate premijera, dogovaraju kupovinu novina i objašnjavaju navodnoj ruskoj poduzetnici kako da zaobiđe zakon i uloži novac u njihovu stranku, dovela je do pada austrijske vlade.

Ovu video aferu dvojici FPÖ-vaca namjestili su advokat iz Beča, jedan detektiv i dva stručnjaka za sigurnost, a motivirala ih je lična osveta jer nisu bili simpatizeri ove partije, piše Krone.at.

Misteriozna djevojka koja je glumila rusku poduzetnicu i koja je tvrdila da je zainteresirana za ulaganje ruskog novaca u Austriju porijeklom je iz Bosne i Hercegovine, a za svoju glumu bila je plaćena 7.000 eura po danu, tvrdi austrijski list.

Njena uloga bila je zadiviti Gudenusa detaljnim znanjem o lovu i šumarstvu, a kada je u tome uspjela dogovorila je susret na Ibizi. Informacije koje je prenio Krone.at još uvijek niko nije potvrdio. Advokat bečkog advokata koji je učestvovao u video aferi nije želio komentarisati ove navode.

Podsjećamo, vlada kancelara Sebastiana Kurza pala je u ponedjeljak nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje. Razlog za to je objava videosnimke na kojoj je Heinz-Christian Strache nudio lažnoj ruskoj poduzetnici ugovore s državom u zamjenu za finansijsku podršku njegovoj stranci.

Nakon ovog skandala Strache je podnio ostavku kako ne bi oštetio koaliciju, a Kurz je raspustio vladu i najavio prijevremene izbore ističući “da je to jedini način da se povrati povjerenje u javne institucije”.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button