Zanimljivosti i zabava

Perete li kosu ujutro ili navečer: Evo koja navika je zdravijaPranje kose čini se kao jednostavan zadatak, a većina to radi tokom večernje rutine jer tada imaju više vremena.

Iako mnogi misle kako nema veze peru li kosu ujutro ili navečer, stručnjaci tvrde da nije isto i otkrivaju koja je rutina zdravija.

Perete li kosu ujutro ili navečer: Evo koja navika je zdravija

Ako perete kosu prije spavanja možda ste primijetili da se više masti. Stručnjaci kažu da je to samo prividno jer je tokom spavanja pritisnuta uz jastuk, pa  izgubi volumen.

Ipak, taj gubitak volumena dovoljan je razlog da je svaka dva dana ponovno perete.

Koliko god mislili da ste je posušili do kraja, ona će ostati malo vlažna.

Mokre vlasi puno su više osjetljive od suhih i lakše se lome. Vrhovi se petljaju i pucaju, a ujutro se budite s lošom i neurednom frizurom, pa potrošite puno vremena na stiliziranje. Još jedan razlog da izbjegavate pranje kose navečer je stvaranje gljivica. One obožavaju mokra i topla mjesta, a dobitna kombinacija su vlažna kosa i mekani jastuk.

Ono što nikako ne biste smjeli raditi je zaspati s potpuno mokrom kosom – ujutro ćete se vrlo vjerovatno probuditi s glavoboljom, stvaraju se gljivice i plijesan, prhut. Zbog ovih nekoliko razloga stručnjaci preporučuju da kosu uvijek perete u jutarnjim satima, dobro jw osušite, napravite frizuru i krenete odrađivati obaveze, ali ako ipak mislite da nemate vremena za to, držite se ovih uputa tokom večernjeg pranja: dobro osušite kosu, koristite proizvode za volumen i spavajte na svilenoj jastučnici.

Izvor: tuzlanski.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button