U fokusu

Pet zapovijedi prijateljstva! Ove stvari nikada ne smiješ prekršiti kod stvaranja i održavanja prijateljstva
Donosimo vam pet  zapovjedi, odnosno savjeta, kako poboljšati dosadašnja prijateljstva ili stvoriti nova ukoliko mijenjate sredinu i upisujete srednju školu ili fakultet.

Mnogi od vas ne priželjkuju početak ‘nove normalne’ školske godine, međutim postoje stvari kojima biste se mogli razvedriti i samim tim lakše pripremiti za nove školske pobjede!

Neke od tih pozitivnijih stvari uključuju vaše prijatelje, odnosno ponovno kontaktno druženje na koje smo do sada navikli.

Donosimo Vam pet zapovjedi prijateljstva:

1.Ne čini ono što ne želiš da drugi čine tebi! – ovu rečenicu najviše smo čuli od naših nena i djedova. S vremenom, kada odrastaš i počinješ shvaćati koliko neke situacije mogu povrijediti tebe, tek tada shvaćaš ovu zapamćenu rečenicu.

2. Strah od poznanstava je samo u tvojoj glavi. – za sve koji imaju problema pri upoznavanju novih prijatelja, uistinu se nemate čega bojati. Ako mislite i osjećate strah da nećete biti prihvaćeni u nekom društvu, onda to društvo ne zaslužuje vas, a ne vi njih.

3. Uvijek poštuj tuđa mišljenja! – znaš li one situacije kada se osjećaš manje vrijednim jer se drugi ne slažu s tvojim stavovima? Tako se i drugi osjećaju u istoj takvoj situaciji. ali, postoji rješenje i za to! Uvijek poštuj tuđe, ali na kraju krajeva cijeni svoje i jasno to naglasi prilikom rasprave.

4. Ne dopusti da ti misli budu brže od pameti. – nebrojeni postupci gdje smo, možda i nenamjerno, izrekli određene riječi zbog kojih smo poslije požalili i nekog smo povrijedili. Promišljeno birajte riječi i na taj način će osoba shvatiti da imate poštovanja prema drugima.

5. Budi ‘open-minded’! – jedan dio ove zapovijedi je taj da ne sudiš ljude prema vanjštini. Vanjski izgled uvelike pridonosi prvom dojmu osobe, ali prava istina se krije upravo u njima. Osim toga, ovo naznačuje činjenicu da svaku situaciju promatraš s različitih aspekata što društvu daje dojam da cijeniš obje strane ako postoje, bez obzira na to kakve one bile.

Izvor: Teen 358Možda će Vas zanimati i:

Back to top button