BiHLifestyle

Pet medalja na matematičkoj olimpijadi za učenike iz BiH

Učenici iz BiH osvojili su pet bronzanih medalja na Internacionalnoj matematičkoj olimpijadi (IMO) koja je održana online, a trebala je biti održana u Sankt Petersburgu.

Kako su saopćili iz sarajevske Druge gimnazije, ovo je historijski rezultat za Bosnu i Hercegovinu na najprestižnijem svjetskom matematičkom takmičenju za učenike srednjih škola od 1993. godine od kada Bosna i Hercegovina na IMO, jer nikada za prethodnih 27 godina (od nezavisnosti Bosne i Hercegovine) naša ekipa nije osvojila toliki broj medalja.

Bronzane medalje su osvojili Marko Vučić (Gimnazija Banja Luka), Faik Tahirović (Druga gimnazija Sarajevo), Boris Stanković (Druga gimnazija Sarajevo), Jovan Vuković (Gimnazija Banja Luka) i Dejan Stanković (SŠC Foča). Šesti član ekipe Marko Jojić (Gimnazija Banja Luka) je osvojio pohvalu. Lideri ekipe bili su Bojan Pažin i Admir Beširević, a ekipa je pripreme za Olimpijadu imala na Ljetnom kampu za nadarene matematičare u organizaciji Udruženja matematičara Kantona Sarajevo.

Napomenuli su da bronzane učenike 1. novembra očekuje još i Balkanska matematička olimpijada. Na prošlogodišnjoj Balkanijadi Stanković je osvojio srebro, dok su se Dejan Stanković i Marko Jojić okitili bronzama, a ostatku ekipe će ovo biti prvo učešće na tom takmičenju.

“Rezultati ove Olimpijade bili su historijski i posebno sjajni za Drugu gimnaziju Sarajevo i Gimnaziju Banja Luka, dvije škole koje su i na prethodnom Državnom takmičenju bile najuspješnije”, poručili su.

Kako su naveli, medalje su donijele radost svima u Drugoj gimnaziji Sarajevo koja ponovo, kako su istakli, blješti svojim punim sjajem,jer se medalja sa najveće matematičke olimpijade čekala još od 2010. kad je bronzu iz Kazahstana donio upravo jedan od lidera ekipe Admir Beširević.

“Boris i Faik su napokon prekinuli to čekanje”, naglasili su.

Iz Druge gimnazije Sarajevo su istaknuli kako su ponosni na svoje učenike i rezultate koji su došli kao plod prije svega vrijednog rada učenika, ali i sjajne atmosfere koja se stvorila u školi čemu je umnogome doprinio Klub matematike u školi.

“Ovi sjajni mladi ljudi zaista daju nadu u bolju budućnost”, saopćili su, između ostalog, iz sarajevske Druge gimnazije.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Back to top button