Zanimljivosti i zabava

Šta pokazuje kako zaista izgledamo – ogledalo ili fotografija?

Šta pokazuje kako zaista izgledamo – ogledalo ili fotografija?

Nesumnjivo, mnogi se možemo pronaći u situaciji da se pogledamo u ogledalo i shvatimo da uopšte ne izgledamo isto kao na fotografijama! Postavlja se pitanje: da li kamera drastično filtrira sliku?

Najčešće gledamo u ogledalo kad smo kod kuće, gdje je sredina u kojoj se osjećamo najslobodnije i najopuštenije. Što se fotografija tiče, često završimo u kadru dok smo na „stranom terenuˮ, a to znači da, prirodno, izgledamo napetije i nepripremljeno.

Možda će Vas zanimati i:

Ponekad kada bacimo pogled na ogledalo prije nego što odemo na zabavu, vidimo  zgodnu osobu. Međutim, sljedećeg dana, gledajući sebe na slikama, ubrzo primijetimo da smo bili  suprotno od toga.

Ne smije se zanemariti ni ugao posmatranja. Jednostavna činjenica je da nam lica nisu simetrična. Tu se može izroditi uzrok svake zabune! Svakog jutra, dok se gledamo u ogledalu, stojimo na istom mjestu, posmatrajući sebe iz poznate perspektive.

Kao rezultat toga, mi se naviknemo da posmatramo svoje lice iz jednog određenog ugla. Ipak, kada su fotografije u pitanju, ne dobijemo uvijek prethodno upozorenje o tome kako, kada i iz kog smjera će fotografija biti uslikana. Osim, naravno, ako ste zvijezda kao što je Audrey Hepburn, koja je skoro uvijek fotografisana pod najboljim uglom.

Važna je i činjenica da svaka vrsta osvjetljenja ima svoju temperaturu. Međutim, kada pogledamo u ogledalo, mi ne registrujemo razliku u temperaturi. Ovo je zbog toga što je naš mozak „superkompjuterˮ, koji automatski izjednačava sve razlike i „pokazujeˮ nam ten na koji smo navikli.

Sa druge strane, fotografija bilježi osvjetljenje onakvo kakvo je, sa svim promjenama i razlikama u temperaturi. Kada pogledamo u ogledalo, čak i kada osvjetljenje dolazi od raznovrsnih izvora, sa mnogobrojnim bojama i sjenkama na našem licu – mi i dalje vidimo svoj uobičajen izgled. Sa druge strane, fotografija može izazvati ozlojeđenost što vidimo sebe u objektivnom svjetlosnom .

Izvor: Tuzlanski.baKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button