Čitalačka kultura u Tuzli – od Nore Roberts do Hegela

- in Kultura, Pozitiva, U fokusu
kultura

Kultura konzumiranja pisane riječi jedna je od najplemenitijih navika koja valjano gradi svakog pojedinca. Na Tuzlanskom korzu su sedmicama unazad vidljiva dva knjiška štanda bogato opremljena literaturom za svačiji ukus i svako za vlastitu čitalačku strast može odabrati poneko valjano štivo.

Dragan Stupar, radnik antikvarijata Nostalgija, za naš portal odgovorio je na nekoliko pitanja koja su čitaocima sigurno od važnosti, uzimajući u obzir da se na štandu Nostalgije nalazi oko tri hiljade naslova.

Koliko dugo postoji antikvarijat Nostalgija i otkad dolazite u Tuzlu?

  • Antikvarijat Nostalgija postoji već 20 godina, a u Tuzlu dolazimo 10-ak godina. Naša antikvarnica je prepoznatljiva kako u Tuzli, tako i u drugim gradovima, najviše zbog raznolikosti knjiškog izbora iz svih oblasti koji se na našem štandu može naći. Ko god da stane može pronaći neku knjigu za sebe.

Knjige kojih izdavača su najzastupljenije?

  • Od bosanskohercegovačkih izdavača najzastupljenije su knjige koje su štampane u izdanju Buybook, Šahinpašić, Malik, Biblioner. Kada su u pitanju srbijanski izdavači, tu preovladavaju Laguna, Geopoetika, Dereta, Leo Komerc, Feniks libris, a od Hrvatskih izdavača tu su izdanja Fakture, Znanja, Begena i još nekih manjih izdavačkih kuća.

U kojem se rasponu kreću cijene knjiga i da li bi čitaocima mogli preporučiti neke značajne autore?

  • Imamo mnogo knjiga, klasika, koji su na rasprodaji po cijeni od pet maraka, mada se za cijenu bilo koje knjige sve može dogovoriti sa kupcem i čitaocem. Prvenstveno bih preporučio naše autore kao što su Ivo Andrić, Derviš Sušić, Meša Selimović, Branko Ćopić, te aktuelne kao što su Miljenko Jergović, Filip David, Dževad Karahasan, a svakako preporuka i za strane autore, između ostalih Selindžera, Cvajga, Umberta Eka, Hesea itd.

Za kupovinu kojih naslova se najčešće odlučuju čitaoci koji dolaze na Vaš štand?

  • Iskreno govoreći, mi ne živimo od kvalitetnih, već od popularnih knjiga koje se reklamiraju i prodaju. Najviše se prodaju knjige iz popularne psihologije, samopomoći, a kao i uvijek mnogo se kupuju knjige Nore Roberts i amande Kvik što je lagana odmor-literatura, ali se mora reći da se svake godine na sajmu prodaju i kvalitetne knjige i značajni autori kao Niče, Šopenhauer, Seneka, Marko Aurelije, poneki put i Hegel, Frojd, From, Jung,…

Iz svega priloženog što je rekao Stupar, svakako se da zaključiti da je Tuzla čitalački grad i da će kultura čitanja uvijek zauzimati značajno mjesto kod određenog dijela stanovništva.

Facebook Comments