Međunarodni atelje Ismet Mujezinović – Otvaranje virtuelne galerije

- Kategorija: Kultura, U fokusu

U Međunarodnoj galeriji portreta Tuzla, danas, 16.09.2020.godine, održana je press konferencija povodom prezentacije projekta „Virtaulni prikaz Međunarodne galerije portreta Tuzla“ koji su realizovali  JU Centar za kulturu Tuzla, u saradnji sa udruženjem „FishEye media“ Tuzla.

Riječ je o virtuelnom prikazu stalne postavke umjetničkih djela iz kolekcija koje su izložene u prostoru galerije.

Putem virtuelne šetnje je moguće pregledati cjelokupan izložbeni prostor galerije, u kojem je izloženo približno 200 umjetničkih slika i skulptura. Svi posjetioci mogu pristupiti virtuelnom prikazu putem računara ili mobitela kako bi „prošetali“ kroz galeriju i uživali u razgledanju umjetničke postavke. Prikaz nudi razgledanje prostora u 360 ˚ i posjetiocima daje utisak da se nalaze u stvarnom prostoru i vremenu.

Fotografije umjetničkih djela su rađene u visokoj rezoluciji, te ih je moguće uvećati i pohraniti na računare ili mobitele. Virtuelni sadržaj je dodatno obogaćen uvodnim videom, tekstualnim dijelom i informacijama o kolekcijama i umjetničkim djelima, kao i zvučnim zapisom. Tekstualni i zvučni dio postoje na bosanskom i engleskom jeziku.

Virtuelni prikaz galerije i umjetničke postavke pruža mogućnost za upoznavanjem sa umjetničkim naslijeđem Bosne i Hercegovine, a koje se trajno čuva u Međunarodnoj galeriji portreta. Ovaj prikaz je namijenjen širokoj publici, ljubiteljima umjetnosti, istraživačima, umjetnicama i umjetnicima, đacima i svima koji na bilo koji način nisu u mogućnosti fizički posjetiti galeriju.

Ovo je također i  prva galerija u Bosni i Hercegovini koja je napravila “virtualnu šetnju”. Također, u planu je da se na ovaj način prezentuje Spomen dom Husinska buna na Husinu, Dom književnosti Tuzla, te Kuća i atelje Ismet Mujezinović Tuzla.

Molimo sve prisutne da drže međusobno rastojanje od najmanje 1.5 m, te da nose zaštitne maske u svrhu sprečavanja daljeg širenja korona virusa.

Virtualni prikaz Međunarodne galerije portreta možete pogledati OVDJE.

Facebook Comments