U fokusu

Šest trikova za lakše razbuđivanje

Mnogim je ljudima teško ustati rano ujutro i zvuk budilice već im u početku pokvari dan. Međutim, postoje načini kako da se što prije i što uspješnije razbudite.

ŠEST TRIKOVA ZA LAKŠE RAZBUĐIVANJE KOJI ĆE VAM POMOĆI ONIH JUTARA KADA BISTE SAMO DA SPAVATE…

1. Jedite proteine!

Proteini ‘uvjeravaju’ Vaš mozak i želudac da ih se dobro hrani i da su zadovoljni. Jedna je studija pokazala kako je njihov dnevni unos proteina pao ispod 15 posto ukupnih kalorija koje dnevno konzumiraju, bili su daleko gladniji nakon doručka i tokom dana su jeli više manjih obroka nego oni koji su jeli dovoljnu količinu proteina. Dakle, za poticanje energije ujutro, korisno je primjerice pojesti tvrdo kuhana jaja.

2. Čokolada

‘Kockica tamne čokolade ima dovoljnu količinu teobromina (sličan kofeinu), da vas razbudi‘, rekao je specijalist za hronični umor – Jacob Teitelbaum.  Također je puna antioksidansa te može smanjiti rizik od srčanog udara.

3. Kafa

Kafa je u studijama povezana s nekoliko zdravstvenih dobrobiti, uključujući smanjivanje rizika od raka kože za 20 posto, srčanog udara za čak 25 posto, te smrti uzrokovane rakom prostate za 60 posto.

4. Ustanite rano

Ljudi koji su budni dugo u noć jedu više brze hrane i konzumiraju više kalorija nakon 8 sati ujutro nego oni koji liježu ranije te stoga i doručkuju prije osam. Kasnije konzumiranje hrane jedan je od razloga problema koji mnogi vode s težinom i nedostatkom energije.

5. Pojedite nešto hrskavo

Zbog hrskave hrane morate utrošiti više truda prilikom žvakanja, što razbuđuje vaše mišiće. Savjet za jutarnju hrskavu hranu je jabuka – zdrava je i žvakanje ove voćke potaknut će rad mišića vašeg lica.

6. Napravite krevet

Prvo, napravljen krevet uskratit će vas želje da se ponovno zavučete u njega. Drugo, rasprostiranje plahta, također može potaknuti rad mišića i razbuditi vas.

Ovihšest trikova za lakše razbuđivanje, odlična su ideja za one koji i nisu baš “ranoranioci” i koji vole da spavaju…

Izvor: Dnevnik.hrKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button