Koji su razlozi zbog kojih maloljetne osobe odlaze od kuće?

- Kategorija: Porodica, Tuzlanski kanton, U fokusu, Vijesti
maloljetnici

Prema podacima Uprave policije MUP-a TK, kada je u pitanju prijava nestanka osoba – takvih je ove godine bilo 35 slučajeva. Od toga su 24 prijave vezane za nestanak maloljetnih osoba, a 11 punoljetnih.

Razlog odlaska maloljetnika od kuće mogu biti različiti. Uglavnom maloljetnici svojim odlaskom žele skrenuti pažnju roditeljima i okolini kada se osjećaju zapostavljeno.

“Svaki slučaj je drugačiji i treba vidjeti pozadinu toga. Najčešće su maloljetnici nezadovoljni porodičnim odnosima. Jedan od načina da se  distanciraju od toga i osjete da drže stvari pod kontrolom je bijeg od kuće.” rekao je dr. Izet Pajić za Radio Kameleon.

Poznato je da veći dio maloljetnika kroz adolescenciju prođe kroz  jednu fazu depresije. Te epizode nekada se ne mogu lako prepoznati. To može biti loš uspjeh u školi, nemogućnost učenja, bijeg od kuće, pribjegavanje alkoholu, agresivno i delikventno ponašanje. Sve to može biti ekvivalent depresije. Kako će se ta depresija manifestvovati  zavisi od strukture ličnosti i okruženja u kojem se nalazi.

“Maloljetnici koji imaju problem treba,ukoliko je moguće uputiti  na stručnu pomoć. Vrlo često tu ne treba neka veća intervencija. Dovoljno je da stručnjak porazgovara sa maloljetnikom, da sasluša njegovu priču, te da mu da neke valjane savjete. Bitan je razgovor i sa roditeljima i tu se dosta stvari može riješiti sa samo 2 ili 3 razgovora.” izjavio je dr. Izet Pajić

 

 

 

 

 

 

 

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments