Perućica: Svjetski dan prašuma (FOTO)

- Kategorija: BiH, Bosna i Hercegovina, U fokusu, Zanimljivosti

Kroz istoriju, mnoge prašume čovjek je uništio. Danas su one prirodni dragulj koji je pod strogom zaštitom. Jedna od posljednjih se nalazi u Bosni i Hercegovini u Nacionalnom Parku Sutjeska – Perućica.

perućica

Nacionalni Park Sutjeska je najveći i najstariji nacionalni park u Bosni i Hercegovini, a osnovan je 1962. godine. Pored Perućice, u njemu se nalazi i Maglić, najviši planinski vrh u državi, visok 2.386 metara.

perućica

Perućica je posljednja očuvana prašuma u Europi.

Perućica je prepuna netaknutih prirodnih ljepota. Jedan od njih je vodopad Skakavac koji se nalazi u srcu prašume i visok je preko 70 metara.

perućica

U njoj se nalazi veliki broj stabala koja su stara preko 300 godina, a smatra se da je prašuma stara oko 20.000 godina. Ovdje se mogu naći stabla koja su visoka preko 50 metara. Najviše izmjereno stablo visoko je 57,4 metra. U Perućici se nalazi preko 170 vrsta drveća i grmlja i preko 1000 vrsta zeljastog bilja.

perućica

Zbog svoje ljepote i bogatstva koja nam može pružiti, 1952. godine prašuma je proglašena strogo zaštićenim dijelom prirode, a 1954. godine stavljena je pod zaštitu države kao prirodni rezervat.

Facebook Comments