Zmijanjski vez i gračaničko keranje u Tuzli

- in Tuzla, U fokusu, Zanimljivosti
zmijanjski vez

Erazmo Centar u Tuzli, u okviru manifestacije Ljeto u Tuzli, organizuje promociju, edukaciju i izložbu o “Zmijanjskom vezu”.

Građani Tuzle u naredna tri dana, od 11. do 13 septembra, moći će slušati predavanje koje će upriličiti edukatorke iz Banja Luke koje se bave Zmijanjskim vezom, kao i edukatorke iz Udruženja Gračaničkog keranja.

“Na jednoj visoravni u okolini Banja Luke gdje gravitira mnogo sela i tu je prije mnogo  godina kreiran Zmijanjski vez. Ovaj vez je vrlo specifičan i on je prvi i dugo je bio jedini element nematerijalne  kulturne baštine Bosne i Hercegovine koji je zaštićen kod UNESCO –a.” rekla je Sanja Hajdukov, direktorica Erazmo Centara.

To je vez teget plavim  ili crnim koncem  na bijelom platnu i njegova  ornamentika je zaštićena.  Ne sama tehnika veza, već te simetrale koje taj vez podrazumjeva jednu apsolutnu simentričnost.

U naredna tri dana moguće je doći i obići izložbu u Erazmo Centru koji je smejšten u Vladičinom dvoru preko puta Pravoslavne crkve u Tuzli.

“Mi imamo ogroman broj ljud koji bi voljeli ovo vidjeti,  ali zbog epidemiološke situacije moramo praviti  raspored.  Svi koji žele da posjete ovu izložbu neka nam se jave na broj 061 100 031.” izjavila je direktorica Erazmo Centara.

 

 

 

Facebook Comments