Pokrenut konkurs pod nazivom “Napiši priču, osvoji nagradu!”.

- Kategorija: BiH, Bosna i Hercegovina, U fokusu
napiši priču

Ovaj poseban dan ima za cilj podići svijest pojedinaca, zajednica, privrednika i institucija da je čist zrak važan za zdravlje, produktivnost, ekonomiju i okoliš. Kako bi se što uspješnije išlo ka rješavanju globalnih problema kao što su klimatske promjene i postizali Ciljevi održivog razvoja. Ovim se putem želi ukazati na njihovu povezanost sa kvalitetom zraka u cijelom svijetu. Jedan od razloga obilježavanja ovog dana jeste i promovisanje i pronalazak rješenja koja poboljšavaju kvalitet zraka dijeljenjem najboljih praksi, inovacija i priča o uspjehu.

Projekt “Zeleni ekonomski razvoj” (GED) finansira Švedska, a provodi ga Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Pravo na učešće imaju svi/e novinari/ke, blogeri/ce i studenti/ce iz Bosne i Hercegovine, koji/e ispunjavaju uslove propisane pravilima ovog konkursa. Kako bi se podigla svijest javnosti o važnosti uštede energije, korištenja obnovljivih izvora energije, čistog zraka i zaštite okoliša, cilj konkursa jeste da se pruži prilika učesnicima da kroz priče prikažu svoje viđenje ovih pitanja i ukažu na njihovu bitnost.

Konkurs/natječaj će trajati u periodu od 07.09. do 31.10.2020. godine. Javnost će imati mogućnost glasanja za one priče koje smatraju najboljima na stranici projekta. Nakon što po najvećem broju glasova javnosti bude izabrano deset priča, stručni žiri će, prema određenim kriterijima, proglasiti tri najbolje priče. Pobjedničke priče će biti nagrađene – 1. mjesto fotoaparat, a 2. i 3. mjesto tablet.

Svi zainteresirani se mogu prijaviti na zvaničnoj stranici GED projekta, www.ged.ba/napisi-pricu, gdje se nalazi više informacija i o samim uslovima konkursa/natječaja.

Projekt ima za cilj stvoriti uslove za investicije u projekte energetske efikasnosti, povećati broj “zelenih radnih mjesta”, te doprinijeti razvoju tržišta, što vodi ka privrednom razvoju.

Facebook Comments