Svijet

PRIČE IZ RADIONICE: Majstor pravi sazove 25 godina, ali ne zna svirati taj instrument













Enver Arslanyurek dvije i pol decenije vodi zanatsku radnju u Gaziantepu u kojoj pravi i popravlja sazove, ali nikada nije naučio svirati taj tradicionalni instrument kojem je posvetio svoj život.

U razgovoru s novinarom AA, jedan od cijenjenijih majstora za sazove u Turskoj, 55-godišnji Arslanyurek je kazao da je do sada napravio stotine primjeraka, a da nikada nije naučio kako proizvesti i najjednostavniji akord.

“Ovim zanatom sam se počeo baviti pred kraj treće decenije života. Inače, majstori saza u taj posao ulaze već sa 15 godina i tako nauče sve tajne ovog instrumenta, pa i svirati na njemu. Ja sam izgleda zakasnio za to i nisam naučio svirati“, kazao je Arslanyurek.

Zanat pravljenja sazova naučio je slučajno, tokom posjete rođacima koji imaju svoju zanatsku radnju.

“Ubrzo sam napustio raniji posao i otvorio svoju radnju. Posvetio sam se tom zanatu i imam mušterije iz cijele Turske, pa i drugih država. Nakon 25 godina sam odlučio i da naučim svirati ovaj instrument i nadam se da ću to uspjeti ove zime“, kazao je Arslanyurek.

Najčešća scena u Arslanyurekovoj radionici je zaprepaštenost mušterija kada saznaju da kupuju saz od majstora koji ne zna svirati na tom instrumentu.



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button