75 godina Elektroprivrede BiH: Na stabilnom putu rasta i razvoja

- Kategorija: Biznis
DCIM100MEDIADJI_0002.JPG

Sedmog septembra 2020.godine Javno preduzeće Elektroprivreda BiH d.d. – Sarajevo obilježava 75 godina postojanja.

To je datum stupanja na snagu Uredbe o osnivanju Električnog preduzeća Bosne i Hercegovine „ElektroBiH“, koju je, 30. augusta 1945. godine, donijela Narodna Vlada Bosne i Hercegovine.

U dugogodišnjem postojanju, preduzeće Elektroprivreda BiH prolazilo je kroz organizacione transformacije i razvojne faze, ali je uvijek imalo ulogu nosioca ekonomskog razvoja države Bosne i Hercegovine.

Danas je JP Elektroprivreda BiH društveno odgovorna, moderno organizovana, tržišno orijentisana kompanija čije je djelovanje, misija i značaj od strateške važnosti za energetsku nezavisnost, privrednu stabilnost, razvoj i ekonomsko zdravlje Bosne i Hercegovine. Kompanija  električnom energijom snabdijeva više od 774 hiljada kupaca. Raspolaže s instaliranim proizvodnim kapacitetima 1.682 MW i zapošljava više od 4.340  zaposlenika, raznih profila i stepena stručnosti.

Admir Andelija, generalni direktor, povodom jubileja izjavio je da su pred JP Elektroprivreda BiH obaveze i odgovornost za ispunjavanje zadataka iz zakonodavstva EU o energiji, okolišu, konkurenciji i obnovljivim izvorima naglašavajući da: “Predstoji okončanje procesa restrukturiranja kompanije, koji će rezultirati značajnim organizacionim promjenama, ali i modernizacija i restrukturiranje Koncerna EPBiH. Posvećenost unapređenju pozicije na otvorenom tržištu električne energije, kompanija potvrđuje kontinuiranim jačanjem konkurentske sposobnosti. Jubilej je prilika za podsjećanje da snagu JP Elektroprivreda BiH čine kapaciteti, ali najveća vrijednost su zaposlenici, njihovo znanje, sposobnost, iskustvo, istrajnost i posvećenost radu“.

Facebook Comments