‘Tajna formula’ najstarijeg para na svijetu

- Kategorija: Ljubav

Julio Cesar Mora Tapia (110) i njegova supruga Waldramina Maclovia Quinteros Reyes (104) u braku su 79 godina. Ako to samo po sebi nije veliko dostignuće, Tapia i Reyes su službeno priznati od strane Guinnessovih rekorda. Svjetska organizacija nedavno je ovaj par certifikovala kao najstariji bračni par na svijetu uz zajedničku starost od 214 godina.

Par iz Quitoa, Ekvador, upoznao se tokom Waldramininog školskog raspusta. Bila je u posjeti svojoj sestri, koja je bila Juliova susjeda. Julio i Waldramina započeli su prijateljstvo i zaljubili se. Prema Guinnessovim rekordima, Waldermina voli Julijev talenat za pisanje poezije, a Julio je bio očaran njenom ljepotom i karakterom.

Sedam godina nakon što su se upoznali, par se vjenčao 1941. Brak su sklopili na tajnoj ceremoniji, jer njihove porodice nisu odobrile brak. Međutim, par je dokazao da su njihovi rođaci pogriješili i imaju dug i sretan brak.

“Nije bilo lako, jer naša rodbina nije imala dobar odnos, ali s vremenom i strpljenjem uspjeli smo ih ujediniti i postali smo primjer i najbolja referenca za mlađe generacije”, rekli su za Guinnessove rekorde.

Dolores Ochoa/AP Images

Tapia i Reyes proveli su godine kao učitelji i imali su petoro djece zajedno, od kojih je svako steklo fakultetsku diplomu. Par to smatra jednim od svojih najvećih dostignuća. Imaju i 11 unučadi, 21 praunučad i 9 čukununučadi.

Tapia i Reyes obožavaju ići zajedno u kino, vrtlariti i priređivati ​​velike porodične večere. Iako se nisu mogli okupiti sa širom porodicom zbog pandemije koronavirusa, raduju se ponovnom ujedinjenju.

Par je rekao da je njihova “tajna formula” dugog braka kombinacija ljubavi, zrelosti i uzajamnog poštovanja.

Prije Tapije i Reyesa, japanski supružnici Masao Matsumoto i Miyako Sonoda bili su najstariji bračni par. Bili su u braku 80 godina i imali su zajedničku starost 208 godina.

Slične objave

Facebook Comments