Vijesti

GUŽVE NA AERODROMIMA I U TRAJEKTNIM LUKAMA: Masovni bijeg turista iz Hrvatske

Britanski su turisti nahrupili na aerodrome u Hrvatskoj kako bi se vratili kući prije isteka roka koji im garantuje da po dolasku u Veliku Britaniju neće morati u obveznu dvosedmični karantin, javlja Daily Mail, a prenosi Jutarnji list

Scene kojima su se prošlog tjedna mogle vidjeti na zračnim lukama i trajektnim lukama u Francuskoj u petak su se mogle vidjeti u zračnoj luci u Splitu jer je britanska vlada kao rok za povratak postavila subotu 22. kolovoza, prenosi Jutarnji list

Možda će Vas zanimati i:

“Ako se u Veliku Britaniju vratite poslije 4:00 sata u subotu morat ćete u samoizolaciju na 14 dana”, glasi uputa Ministarstva prometa Velike Britanije.

Daily Mail piše da se u Hrvatskoj u ovom trenutku nalazi oko 20 tisuća britanskih turista.

Fotografije gužve na splitskom aerodromu nastale se nekoliko sati nakon što je Velika Britanija s popisa zemalja u koje se smije putovati bez obvezne karantene po povratku uklonila Austriju, Trinidad & Tobago te Hrvatsku. Odluku je donijela nakon što su sve tri zemlje zabilježile porast broja zaraženih koronavirusom.

Ministar prometa Velike Britanije Grant Shapps rekao je svima koji putuju da putuju samo ako su u redu s činjenicom da će možda morati u neočekivanu karantenu. Naime, on se sam našao u problemima kada je Britanija naglo promijenila status Španjolske dok je on tamo boravio na odmoru.

Darija Reić, predstavnica Hrvatske turističke zajednice u Velikoj Britaniji, rekla je da stavljanje Hrvatske na tzv. crvenu listu “razočaravajuće” dok je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković rekao da je taj grad još uvijek siguran za turiste.

“Nadam se da će Britanci koji žele doći u Dubrovnik to i napraviti, a želim i poslati poruku da je Dubrovnik siguran grad po pitanju Covida-19”, rekao je za Sky News.

Franković je dodao da su britanski turisti počeli otkazivati dolaske čim se doznalo da će Hrvatska dospjeti na britansku “crvenu listu”.

Daily Mail piše da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak ujutro rekla da je Balkan žarište zaraze koronavirusom. WHO je rekao da ih Balkan brine od početka lipnja te da je apelirao na zemlje te regije da uvedu dodatne mjere kako bi se suzbilo širenje virusa.

Hrvatsku masovno napuštaju i Slovenci

Zbog stavljanja Hrvatske na crvenu listu i najave da će svi slovenski državljani morati u karantenu, ukoliko se u zemlju ne vrate do kraja ovog vikenda, Slovenci koji odmaraju u Istri ili ovdje imaju nekretnine masovno pakiraju kofere i odlaze kući, piše Glas Istre.

Težak je to udarac za sam finiš turističke sezone, tim više kada se uzme u obzir podatak da su upravo slovenski gosti ove godine među najbrojnijima.

Samo u nekoliko dana Istru je napustilo čak 15 tisuća Slovenaca, a po zadnjim podacima trenutno ih je u Istri oko 23.500. No ta će se brojka istopiti već ovog vikenda, jer slovenski gosti i vlasnici nekretnina ne žele riskirati odlazak u karantenu.

– Žalosno je da moramo otići, ali nemamo izbora. Pakiramo se i odlazimo. U Istri smo se osjećali sigurno i do jučer nije bilo puno zaraženih. To je trebalo uvažiti i Istru tretirati drugačije od ostalih krajeva u Hrvatskoj. Do ovoga sigurno ne bi došlo da je Hrvatska na vrijeme zatvorila noćne klubove. Tu ste pogriješili. Nadamo se da će se mjere ublažiti nakon početka školske godine i da ćemo opet doći u Barbarigu – rekli Suad i Sabina iz Ljubljane za Glas Istre.Možda će Vas zanimati i:

Back to top button