Kultura

Svjetska premijera filma o genocidu u Srebrenici 3. septembra u Veneciji

Film “Quo Vadis, Aida?” svjetsku premijeru imat će na 77. Venecijanskom filmskom festivalu, 3. septembra u 16.30 sati, u okviru glavnog takmičarskog programa.

Prije premijerne projekcije filma bit će organizovane dvije novinarske projekcije i press konferencija na kojoj će učestvovati scenaristica i rediteljica Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković i Raymond Thiry i direktorica fotografije Christine A. Maier.

Nakon premijerne projekcije, film će imati još 12 projekcija u sklopu festivala.

Možda će Vas zanimati i:

Prije premijerne projekcije filma “Quo Vadis, Aida?”, bit će prikazan kratki film Pedro Almodovara “The Human Voice” sa Tildom Swinton u glavnoj ulozi.

Običaj Venecijanskog festivala jeste da ekipa filma na crvenom tepihu ima i muzičku pratnju. Pjesme “Što te nema” i “Ružo moja” u interpretaciji Amire Medunjanin će pratiti našu ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom.

Film “Quo Vadis, Aida?” prvi je film u takmičarskom programu koji će biti prikazan na nekom velikom festivalu nakon 6 mjeseci korona krize zbog koje su otkazani svi veći filmski festivali. U takmičarskom programu za glavnu nagradu “Zlatni lav” učestvuje 18 filmova.

Predsjednica ovogodišnjeg žirija festivala je glumica Cate Blanchett, a članovi i članice su Matt Dillon (glumac), Veronica Franz (rediteljica i scenaristica), Joanna Hogg (rediteljica i scenaristica), Nicola Lagioia (reditelj i pisac), Christian Petlzod (reditelj i scenarista), Ludivine Sagnier (glumica).

Zbog COVID 19 mjera koje su na snazi u Italiji, najveći dio ekipe iz Bosne i Hercegovine neće biti u mogućnosti da uđe u Italiju i prisustvuje premijeri filma.

Bosnanskohercegovačka premijera filma bit će organizirana kada sigurnosni uslovi budu dozvoljavali. U evropskim zemljama film će u kinima početi igrati početkom iduće godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button