BiHZanimljivosti i zabava

Stotinjak mladih iz cijele BiH učestvovalo u ekološkoj regati na Drini

Želja im je, kažu da promovišu ljepote Drine, ali i ukažu na činjenicu da njeno priobalje nije u najboljem stanju te da mu treba stalna briga. U tome su im pomogli Omladinska banka i Fondacija Mozaik kao i nekolicina lokalnih firmi koje su podržale ovu aktivnost.

Možda će Vas zanimati i:

“Prelijepo je druženje, nažalost obala je zapuštena, posvuda je smeće, a ova rijeka je jedna od najljepših u Evropi i zaslužuje najbolji tretman”, kaže Dženis Ćulov, organizator Eko-Drinske regate Goražde 2020.

Mladi su danas pokazali da je rijeka Drina kao turistički potencijal potpuno neiskorištena, te da bi institucije trebale ozbiljnije da se pozabave, kako njenim eko stanjem tako i mogućnostima koje nudi kao nevjerovatna turistička atrakcija na svakom svom kilometru.

“Nevjerovatno zvuči da pored ovakve rijeke mi nemamo gdje da se okupamo, niti jedna gradska plaža nije očišćena, a ovom rijekom su se nekad spuštali splavovi svake godine i ljudi iz cijelog svijeta su ovdje dolazili. To nas je ponukalo da pokušamo vratiti tu tradiciju ili da učinimo nešto novo. Ne samo Drinu, mi na svakom pedlju ovog dijela BIH imamo šta pokazati, ali čini se da to nismo u stanju sami prepoznati. Naša je želja da ova regata jednom za deset goidna okupi ovdje 1.000 učesnika. Ovaj put smo uspjeli obezbjediti 15 čamaca, više nismo mogli jer nije bilo dovoljno sredstava, tako da smo neke ljude koji su bili zainteresovani da učestvuju morali odbiti”, kaže Ćulov.
Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button