Covid-19SvijetU fokusu

Kineski grad koji ima 11 miliona stanovnika proglasio lockdown zbog 120 novozaraženih










Nove mjere podrazumijevaju zabranu napuštanja grada te zatvaranje škola, a također su otkazani svi letovi i onemogućena putovanja autobusima.

Na 5.000 lokacija u Shijiazhuangu se nalaze punktovi za testiranje na koronavirus, što je dovoljno za sve stanovnike.

Ovi novi slučajevi predstavljaju najveći broj zaraženih na području Kine u posljednjih pet mjeseci. Inače je ova zemlja uspjela izbjeći ponovno širenje koronavirusa i crne brojke poduzimajući odmah stroge mjere. To se, između ostalog, odnosilo na masovna testiranja čim se pojavi samo nekoliko slučajeva zaraze.

Osim 120 slučajeva zaraze u Shijiazhuangu, potvrđena su još 22 u ostalim dijelovima Kine, a lockdown je uslijedio nekoliko sedmica uoči Kineske nove godine, perioda u kojem Kinezi masovno putuju kako bi proveli ovaj praznik sa porodicama.

S obzirom na to da vlasti izbijanje zaraze u ovom sjevernom gradu Kine smatraju veoma ozbiljnim, obustavile su i poštanske usluge na tri dana, dok su policajci raspoređeni na terenu i nadziru provođenje mjera.

Ovo nije prvi put da je Kina cijeli jedan grad stavila u karantin nakon izbijanja pandemije u Wuhanu. Naime, u oktobru prošle godine devet miliona stanovnika kineskog grada Qingdao suočilo se sa strogim mjerama te su svi bili testirani, nakon čega je potvrđeno 10-ak novih slučajeva.

Istog mjeseca vlasti u Xinjiangu su testirale 4,7 miliona ljudi također nakon izbijanja nekoliko slučajeva zaraze, piše BBC.

Izvor: klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button