Izbori u Crnoj Gori: Prve procene – vladajući DPS na 34,8 odsto, „Za budućnost Crne Gore” ima 32,7

- Kategorija: BBC News Serbian
Glasanje

BBC
U Crnoj Gori se najmanje glasalo u poslednjem satu izbornog dana

Više od tri četvrtine građana Crne Gore glasalo je na parlamentarnim izborima, pokazuju podaci Centra za demokratsku tranziciju (CDT)

Prema podacima ove organizacije, na izborima je glasalo oko 410 hiljada građana, što je više nego 2016. godine kada je glasalo 73,4 odsto birača.

Centar za monitoring i istraživanje (CEMI) objavio je, na osnovu obrađenih 88,4 odsto reprezentativnog uzorka, da je vladajuća lista „DPS – Odlučno za Crnu Goru Milo Đukanović” osvojila 34,8 odsto, a koalicija „Za budućnost Crne Gore” 32,7 odsto.

Koalicija „Mir je naša nacija” ima 12,5 odsto, „Crno na bijelo” 5,7, Bošnjačka stranka 4,2, Socijaldemokrate 4,2, SDP – Jaka Crna Gora 3,1, Albanska koalicija Jednoglasno jedan odsto, Albanska lista 1,5 odsto, HGI 0,2 odsto, a HRS 0,1 odsto.

Izborni dan protekao je mirno, mada su nevladini posmatrači zabeležili niz nepravilnosti na samim biralištima. Više od pola miliona građana Crne Gore opredeljivalo se između šest koalicija i pet stranaka.

Kao najozbiljniji rivali vladajućoj Demokratskoj partiji socijalista (DPS), iz čijih redova dolazi dosadašnji premijer Duško Marković i aktuelni predsednik Milo Đukanović, nametnuli su se kandidati sa tri opozicione liste.

Demokratski front predvodio je listu Za budućnost Crne Gore, stožer liste Mir je naša nacija bile su Demokrate Alekse Bečića, dok stranka URA Dritana Abazovića predvodi listu Crno na belo.

Očekuje se da će važnu ulogu igrati i poslanici nacionalnih manjina, pre svih albanske i bošnjačke zajednice.

Osim 81 poslanika Skupštine Crne Gore, građani pet opština birali su i lokalne predstavnike.

Lokalni izbori sprovedeni su u opštinama Budva, Kotor, Tivat, Andrijevica i Gusinje.

Protivepidemijske mere nisu smanjile broj birača

Glasači u Crnoj Gori bili su obavezni da na biračkom mestu nose masku koju mogu skinuti samo tokom identifikacije.

Dezinfekcija ruku obavljala se na ulasku na biračko mesto i tokom procesa glasanja, a obavezno je bilo i držanje fizičke distance.

Iako je najpre preporučeno da birači sa potvrđenim virusom korona ili u samoizolaciji ne mogu da glasaju jer bi to predstavljalo previsoki rizik za zdravlje, Ministarstvo zdravlja Crne Gore ipak je propisalo način da i oni izađu na birališta.

Zaraženi su glasali samo pismenim putem iz svojih domova, dok su oni u samoizolaciji koji nemaju potvrđen virus izlazili iz karantina samo do biračkog mesta.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Facebook Comments