Lifestyle

Namirnice bogate vitaminom D koje bi trebali često jesti

Everyday Health piše da su suplementi nešto čemu se većina okreće, ali se istraživači nisu složili oko toga da li je to najzdraviji način za unos vitamina D.
Tunjevina iz konzerve

Svi znaju da je konzumiranje tunjevine preporučljivo, a sada postoji još jedan razlog koji to potvrđuje. Naime, tunjevina iz konzerve sadrži u sebi vitamin D, a kao što je poznato, možete je kombinovati s tjesteninama, pripremiti je s povrćem kao salatu ili čak može obogatiti bilo koja druga zanimljiva glavna jela.

Jaja

Ne treba pretjerivati s konzumiranjem jaja zbog holesterola, ali njihovo umjereno korištenje u ishrani nosi sa sobom brojne benefite. Neki ljudi jedu samo bjelanca, ali time propuštaju priliku da unesu cink, selen i vitamin D koji se nalaze u žumancima. Imajte to na umu prilikom naredne pripreme omleta.

Sardine

Još jedna riba iz konzerve koja nije toliko skupa, a veoma je zdrava. Sardine su bogate proteinima, omega-3 masnim kiselinama, kalcijem i pomenutim vitaminom D. I one su zahvalne za kombinovanje uz brojna jela kao i tuna, a mogu biti poseban sastojak u ribljem gulašu.

Gljive

Zanimljivo je da nisu sve gljive bogate vitaminom D, već samo one koje su tretirane visokom dozom UV svjetlosti. Svakako nećete pogriješiti ako u svoju ishranu uvrstite neku vrstu gljiva, ali provjerite deklaraciju kako biste znali koja je vrsta bogatija ovim vitaminom.

Crveni losos s Aljaske

Još jedna vrsta ribe koja, iako nije toliko povoljna kao tunjevina i sardine, nosi sa sobom brojne zdrave sastojke. Osim vitamina D, to su zdravi proteini i omega-3 masne kiseline što znači da konzumiranje ove ribe pozitivno utječe na imuni, endokrini, pulmonalni i kardiovaskularni sistem. Isprobajte ga barem povremeno zbog navedenih benefita.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro