Tuzla

Vedad Pašić objasnio zašto Sarajlije nemaju vode










Prije dolaska Elmedina Dine Konakovića u premijersku fotelju, u Sarajevu je manje vode bilo samo tokom ratnih godina, kada je glavni grad BiH bio pod opsadom.

Osim pisanja statusa po Facebooku, Konaković je većinu svog mandata potrošio na obećanja građanima tipa “strpite se još malo, samo što nije”.

Obećavao je Konaković i još uvijek obećava da “redukcije vode samo što nisu stale”. Čim se riješi Nezira Hadžića, aktuelnog direktora ViK, inače Konakovićevog stranačkog kolege. A, rješava ga se skoro cijeli mandat, kao da su ga svemirci postavili na funkciju, a ne Konaković i njegove partijske kolege.

No, oni koji se imalo razumiju u problematiku o kojoj je riječ, znaju da problem sarajevskog Vodovoda neće biti riješen rotacijom stranačkih kadrova na njegovom čelu. Naprotiv, ta rotacija kadrova obično znači uhljebljavanje rodbine i prijatelja onih koji dolaze umjesto starog direktora, koji je taj dio “posla” vrlo uspješno obavio.

Vedad Pašić, profesor na Univerzitetu u Tuzli, na najbolji i najjednostavniji način je objasnio u čemu je zapravo problem sarajevskog Vodovoda, a ponajviše građana Sarajeva.

“Matematika nesposobnosti u vodosnabdjevanju je neumoljiva.

KJKP ViK Sarajevo je 2015. godine imalo 880 zaposlenih i na plaće i ostala lična primanja se 2015. potrošilo 22.672.001KM.

JKP ViK Tuzla je 2015. godine je imalo 250 zaposlenih i na plaće i ostala lična primanja se 2015. potrošilo 5.727.351,86KM.

To je 3,5 puta više zaposlenih i skoro 4 puta više novaca.

Ukupni rashodi KJKP KS iznosili su 56.578.192KM u 2015. godini.

Ukupni rashodi u JKP Tuzla iznosili su u 2015. godini 14.399.160. Odnos je 3,93.

Čak i ako bismo klizno posmatrali stvari, što nije validno, ali eto, neka, KJKP ne snabdjeva Kanton već samo snadbjeva pitkom vodom šest Općina na području Kantona Sarajevo. Četiri Općine koje čine Grad (Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo i Novi Grad) i dvije rubne Općine koje ulaze u sastav Kantona (Ilidža i Vogošća), odnosno ukupno 368.597 stanovnika po popisu 2013. godine.

JKP “Vodovod i kanalizacija” Tuzla snabdijeva pitkom vodom Tuzlu i Živinice, te naselja Dubrave i Stupari. Tuzla i Živinice skupa imaju 168.744 stanovnika. Dubrave i Stupare “halalimo”. Dakle, KJKP pokriva 2,12 puta vise stanovnika. Odnosno, ne pokriva kako zadnjih godina vidimo…

Kao što smo mnogo puta rekli, novac otuđen zakonom o pripadnosti javnih prihoda iz drugih kantona se ne koristi kako treba, već samo za stvaranje privida blagostanja nasilnim i prekomjernim nerealnim zapošljavanjem u KS. Naravno, podobnih”, napisao je između ostalog profesor Pašić.

E moj profesore, džaba vi to fino i jednostavno objasniste. Ne zanima očito premijera Konakovića to što ViK troši četiri puta više para od tuzlanskog ViK-a, a u isto vrijeme omjer onih kojima daje usluge je skoro jedan prema dva. Konaković je radije za opciju da građane Sarajeva “uvali” u novi kredit od 50 miliona KM kod EBRD-a i na taj način “riješi” njihove probleme s vodosnadbjevanjem. I to, naravno, kada se steknu uslovi. Jer, ne može baš svačija firma nabavljati cijevi za potrebe rekonstrukcije vodovodne mreže u Sarajevu.

Izvor: fokus



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button