KulturaTuzlaValter Tuzlanski

U Ateljeu „Ismet Mujezinović“ u Tuzli otvorena izložba „Okus Destrukcije“ akademskog slikara Muhameda Begića

Mladi akdemski slikar Muhamed Begić po prvi puta je priredio svoju samostalnu izložbu u Ateljeu velikog slikara Ismeta Mujezinovića. Nije krio svoje zadovoljstvo primjetilo se na njegovom licu, a i zbog mnogobrojne publike, svih generacija koja je u dvorištu Ateljea gdje je stvarao  svjetski slikar, okružila su njegova djela koja su predstavljena na zidovima velikog galerijskog prostora. Zbog pandemije koronavirusa izložba je otvorena u dvorištu Ateljea, a o osvrtu na izložbu dao je kustos Centra za kulturu Tuzla, Samir Sufi koji je ovom prilikom istakao: -U Muhamedovim radovima je najviše zastupljena metamorfoza kao glavna preokupacija , ostavio je najviše uticaja na njegov rad . Publici prikazuje nevjerovatne slike za koje je inspiraciju pronašao u vlastitoj imaginaciji, sa različitim fantastičnim prizorima i specifičnim figurativnim formama. Inspiraciju u metamorfozi pronalazi u kombinovanju ljudske anatomije i anatomije skakavaca. Elementi kukca se mogu naći pojedinačno u većini njegovih radova, kazao je Sufi.
Izložbu je proglasio otvorenom v.d. direktora Centra za kulturu Mirza Korlatović, što je pubilka nagradila velikim aplauzom koji je odjekivao prostorom dvorišta Kuće u kojoj je živio i stvarao veliki slikar Mujezinović , koji je imao najveću želju da se u njegovom radnom prostoru predstavljaju sa radovima slikari nove generacije.

Možda će Vas zanimati i:

Autor izložbe akademski slikar Muhaned Begić je o pripremi izložbe izjavio: Izložbu sam pripremao godinu i pol dana, ali zbog pandemije koronavirusa izložbu sam morao pomjeriti. Cijela situacija  oko nas i sve više stvari vuče ka destrukciji, uništenju i samouništenju čovjeka i to je taj koncept. Kroz djela sam protkao metamorfozu koja je jedana od najvažnijih preokupacija u likovnom istraživanju, radovi su u najbliži nadrealističkom konceptu razmišljanja,a i izložba je u nadrealističkom duhu. Predstavio sam se sa 33 djela i to crtež, slike i grafike, a najveći broj je slika koje sam oslikao današnje vrijeme u figurativnom smislu sam pravio komparaciju ljudskog bića i insekata, odnosno skakavaca. Tako sam dobio nadrealistička bića i njegov svijet ličnog istraživanja, kazao je autor izložbe o svojim djelima Muhamed Begić.
Svakako za umjetnika treba zabilježiti, da je akademski slikar Muhamed Begić  rođen 22. 1. 1996 godine u Tuzli , gdje je završio Građevinsku – geodetsku školu- smjer likovni tehničar. Na Akademiji likovne umjetnosti u Sarajevu diplomirao je u oktobru 2019 godine, odsjek slikarstva. Sudjelovao je na mnogobrojnim izložbama i dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad.
Izložba ostaje otvorena do 6 septembra za ljubitelje umjetnosti , do kada se može pogledati.
Duška REBIĆKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button