U Tuzli održana protestna šetnja zbog smrti djevojčice Maide Džafić

- Kategorija: BiH, Tuzla

Cilj je, kako je kazao njen otac Miralem, spriječiti da se njihova tragedija nekome ponovi.

Protestna šetnja je počela u 15 sati i trajat će do 17 sati, a povorka se kreće od Trga Slobode, preko ulice Ibre Pašića, dok je krajnja destinacija UKC Tuzla.

Otac pokojne Maide Miralem Džafić je iznio cijelu priču o procesu Maidinog liječenja i tako šokirao javnost. On je kazao kako je nemar i nesavjest pojedinih doktora sa Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli doveo do njene smrti. Konkretno je kazao da je doktorica Meliha Zahirović vraćala njegovu kćerku kući umjesto da je hospitalizuje, a smatra da odgovornosti ima i načelnik klinike za infektivne bolesti.

On dalje priča kako su dvije sedmice bezuspješno pokušavali da njegovoj kćerki uspostave dijagnozu, te da se na kraju ispostavilo da je Maida pozitivna na leptospirozu. Ona je hospitalizovana na odjelju nefrologije gdje joj se stanje stabilizovalo dok nije prebačena na odjel infektivnog, tvrdi Miralem.

On je Tužilaštvu TK podnio krivičnu prijavu protiv ljekara sa infektivne klinike UKC-a Tuzla i priložio medicinsku dokumentaciju. Od članova porodice su uzete izjave, a kantonalni tužilac je formirao predmet.

“Formiran je istražni tim sa istražiteljima MUP-a TK koji će u narednom periodu poduzimati sve potrebne istražne radnje, uključujući uzimanje izjava od svih aktera koji su bili uključeni u liječenje djevojčice ili koji imaju saznanja o tome, izuzimanje i druge potrebne medicinske dokumentacije i druge radnje, što će usmjeriti dalji tok ove istrage u cilju utvrđivanja svih okolnosti vezanih za smrt djevojčice”, kazao je portparol Tužilaštva TK Admir Arnautović.

Na UKC Tuzla je formiran multidisciplinarni tim ljekara čiji zadatak je da ispita i analizira cijeli slučaj. Nakon što oni donesu određene zaključke i prijedloge, što bi trebalo biti ubrzo, direktor UKC-a Vahid Jusufović nam je kazao da će donijeti odluku o tome kako će dalje postupiti prema ljekarima koji su liječili djevojčicu.

“Preduzeli smo korake i uvijek ih preduzimamo, mi smo ustanova koja neće takve stvari zataškavati, a bilo bi nekorektno prejudicirati krivnju”, rekao je Jusufović.

Današnji protest u Tuzli je drugi mirni protest građana, oni su već ranije na ulici iskazali nezadovoljstvo, a na društvenoj mreži Facebook je formirana i grupa “Pravda za Maidu Džafić”.

Izvor: klix.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments