Lifestyle

Obratite pažnju na signale koje vam šalje tijelo
Tjelovježba nikad nije bila toliko popularna tema kao posljednjih godina, a treninzi visokog intenziteta se često savjetuju kao najbrži i najefikasniji način postizanja ciljeva. Pritom se često može čuti da bez boli nema rezultata. Međutim, iako su neke vrste boli normalne i prihvatljive, neke bolove ipak ne treba ignorirati.

Crvena zastava

Bol i ukočenost mogu biti više od znaka napornog vježbanja. Ako tačno znate zašto vas nešto boli, to je podatak koji vas može umiriti. No, ako ne možete identificirati uzrok boli, potrebno je dodatno ispitivanje i praćenje s ljekarom, tvrde stručnjaci sa Univerziteta Arizona.

1. Ujutro je gore – Ako se probudite osjećajući se ukočeno i škripavo to je crvena zastava. Neki hronični autoimuni poremećaji povezani su s bolovima u zglobovima i bolovima u mišićima. Jutarnja ukočenost posebno je povezana s artritisom i reumatoidnim artritisom. Razlog zbog kojeg se bol često javlja tokom jutra je taj što upalne molekule odgovorne za bolove i nelagodu počinju cirkulirati cijelim tijelom.

2. Ne možete se riješiti boli – Ako vam bolovi traju duže od nekoliko sedmica, svakako posjetite ljekara.

Živci ili kosti

3. Bol vam djeluje netipično – Bol ima stotine različitih načina manifestiranja ovisno o okolnostima. Kada razmišljate o tupoj boli, to je obično neugodnost od vaših mišića, ali oštra bol može proizaći iz problema s vašim živcima ili kostima.

Bol vas ometa u svakodnevnoj rutini

Izbjegavate li stepenice zbog bolova u koljenima? Uzimate li češće pauze od rada na računaru jer vas probada ručni zglob? Ako je vaša bol povezana s bilo kakvim funkcionalnim ograničenjima, to je razlog za brigu. Osim toga, takvi bolovi vas muče i dok ležite, jer iako smo tada svjesniji boli, ona ne bi trebala biti toliko snažna da vas drži budnima. Ne patite se, već pravovremeno posjetite ljekara da otkrijete uzrok.

Raširena je u odnosu na lokaliziranu

Ako vas boli desni bok jer ste se slučajno zabili u stol, to je normalno. Ali ako vas boli desna strana tijela, a niste sigurni zašto, to je razlog da zakažete konsultacije s ljekarom. Ako više od jednog dijela tijela boli, trebate potražiti više sistemskih uzroka.

Iako je hronična široko rasprostranjena bol povezana s fibromialgijom, istraživanja je povezuju i s bolestima poput reumatoidnog artritisa, sindroma hipermobilnosti, endokrinih i metaboličkih poremećaja i još mnogo toga.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button