BiHKulturaZanimljivosti i zabava

U Sarajevu krajem sedmice plesna predstava “Svi marš na ples“

Ovo je šesta po redu produkcija ove platforme, a cilj ove najnovije je simbolički obilježiti historijsko mjesto gde su nastupale sve poznate rock grupe s prostora bivše Jugoslavije.

“Tu je između ostalih nastupalo i ‘Bijelo dugme’, a upravo je na njihove svima poznate hitove Igor Kirov, makedonski koreograf s međunarodnom karijerom stvorio dinamičnu plesnu predstavu čija je radnja okvirno smještena u zamišljenu omladinsku radnu brigadu tokom ljetne radne akcije u prvoj polovici 80-tih godina prošlog vijeka. Njihova energija i predanost modernom baletu, uz muziku Gorana Bregovića i maštovitu koreografiju, garant su svježeg i inovativnog teatarskog iskustva. Inspiraciju za atmosferu predstave pronašli smo u spotovima benda – energičnim, razigranim, potpuno u duhu svjetskih trendova na rock sceni”, objašnjava Nataša Hajdarević, ispred Udruženje “Živimo balet” iz Sarajeva koja je i izvršni producent Balkan Dance Projeca za BiH.

Dramaturg predstave je Goran Golovko, pozorišni reditelj, dugogodišnji intendant HNK Split i docent na odjelu glume na Umetničkoj akademiji u Splitu. Koreografiju potpisuje najistaknutiji makedonski koreograf Igor Kirov, dugogodišnji direktor Splitskog baleta i dobitnik više međunarodnih nagrada u oblasti koreografije.
U predstavi učestvuju Emir Fejzić, Zulejha Kečo, Branko Mitrović i Teodora Radivojević iz Bosne i Hercegovine, Luka Živković- i Jakša Filipovac iz Srbije, Endi Schroetter iz Hrvatske te Mojca Majcen i Luka Ostrež iz Slovenije.

Hajdarević ističe da su misija i cilj Udruženja “Živimo balet” promocija plesnog pokreta, novih pozorišnih tendecija i edukacija publike.

“Zato smo i odlučili da realiziramo međunarodni plesni projekat inspirisan vječitom muzikom ‘Bijelog dugmeta’ i sjetimo se početka nastajanja rock’n rolla u Jugoslaviji. U sklopu platforme Balkan Dance Project partneri su nam Festival Velenje iz Slovenije i Kirov Dance Company iz Makedonije), a podršku nam je pružio i Dom mladih Skenderija”, kaže Hajdarević.

Balkan Dance Project (BDP) je međunarodna plesna platforma koja okuplja mlade, uspešne i perspektivne koreografe, plesače i stvaraoce iz Slovenije, Srbije, Hrvatske, BIH i Makedonije. Oni kroz individualne priče istražuju zajedničko iskustvo življenja na prostoru Balkana. Svako od njih se kroz svoju unikatnu estetiku dotiče kako individualnih, tako i univerzalnih tema koje se tiču svih nas.

BDP jača plesnu scenu regiona kako bi se ponovno spojila i povezala, te kreirala platformu za razmjenu ideja koreografa, plesača, muzičara, kostimografa i vizuelnih umjetnika. BDP povezuje zemlje sa jedinstvenim kulturnim identitetom i prenosi svoje ideje kroz univerzalni jezik plesa, muzike i pozorišta.

Izvor: klix.ba


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button