SvijetZanimljivosti i zabava

Škotski otok Rum traži nove stanovnike

Dobra vijest za one koji žele živjeti daleko od gradskog haosa jeste da škotski otok Rum traži stanovnike. Na otoku trenutno živi 40 ljudi, ali se ova zajednica nada da će privući nove stanovnike.

Dužina otoka iznosi 13 kilometara, a zajednica traži stanovnike koji bi živjeli u četiri nova eko-doma koji su u izgradnji. Objekti će biti izgrađeni do septembra na rubu sela Kinlocch koje ima lijep pogled na planinu Rum Cuillin.

Ljude je dosad bilo teško privući da se presele na otok, ali bi ih novi domovi mogli uvjeriti. U ponudi su poslovi koji podrazumijevaju brigu o djeci, proizvodnju hrane, održavanje kuća, uzgoj ribe te morski i planinski turizam. Želja zajednice je da privuče porodice s djecom.

“Imamo samo jedno dijete u vrtiću te dvoje u osnovnoj školi. Potrebno nam je još porodica koje će biti sljedeća generacija otočana”, rekao je stanovnik Lesley Watt.

Prethodno poznat kao otok Forbidden, Rum je prodan organizaciji Nature Conservancy 1957. godine te je postao rezervat za životinje u kojem žive jeleni, divlje koze, konji, orlovi i druge životinje.

Izvor: klix.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button

instagram volgers kopen volgers kopen buy windows 10 pro buy windows 11 pro