Toplo mlijeko i med zaustavljaju kašalj

- Kategorija: Zdravlje

Ako imate napade iritirajućeg kašlja, naročito tokom noći, možda u sobi nema dovoljno vlažnosti u zraku. Nabavite posudu koja će tokom cijelog dana osiguravati vlagu u svim postorijama u kojima boravite. Ove posude zahtijevaju posebnu higijenu, kako se s unutrašnje strane ne bi razmnožili mikrobi koji mogu napraviti više štete nego koristi.

Dosta tečnosti

MLIJEKO – Osobe kojima mlijeko povećava stvaranje šlajma trebale bi ograničiti upotrebu ovog proizvoda. S druge strane, toplo mlijeko s medom nekima pomaže da se tokom prehlade bolje iskašlju i oni ne moraju izbaciti ovu namirnicu iz upotrebe.

OBLOG – Kod suhog nadražajnog kašlja pomaže kada se grudi natrljaju masnoćom (guščijom, kozijom, maslinovim uljem) i prekriju platnenom maramicom ili pamučnom pelenom. Pomaže i termofor s toplom vodom ili električno jastuče.

TEČNOST – Uzimajte dosta tečnosti, jer ona pomaže da bolje djeluju lijekovi za iskašljavanje, ali i oni koji se uzimaju protiv povišene temperature.

Posljednja doza

LIJEKOVI – Ako uzimate preparate za iskašljavanje, posljednju dozu uzmite najkasnije dva sata prije spavanja. U suprotnom će napadi kašlja tokom noći znatno poremetiti spavanje.

KOMBINACIJA – Ne koristite istovremeno lijekove koji služe za podsticanje i ubrzanje uklanjanja bronhijalne sluzi iz disajnih puteva – ekspektoranse, i lijekove koji suprimiraju suhi bolni kašalj – antitusike.

Kada kod ljekara

  • Kada se javiti ljekaru

    Kada se javiti ljekaruFOTO: ILUSTRACIJA

Ljekaru se javite što prije ukoliko primijetite:

– da su napadi kašlja praćeni temperaturom ili groznicom,

– iskašljavanje žuto-zelenog gnojnog ili krvavog sekreta,

– uvećanje žlijezda na vratu, bijelu skramu na krajnicima,

– ubrzano i otežano disanje

– bol pri disanju i kašljanju, pištanje u bronhijama,

– kašalj koji se javlja između dva i četiri sata ujutru,

– ako se intenzitet kašlja ne smanjuje pet dana.

Topli napitak

  • Kašalj se može ublažiti konzumiranjem toplih napitaka

    Kašalj se može ublažiti konzumiranjem toplih napitakaFOTO: ILUSTRACIJA

Kašalj se može ublažiti konzumiranjem toplih napitaka. Preporučuju se biljni čajevi, naročito mješavine koje sadrže bokvicu, majčinu dušicu, timijan, lipu, sladić, sljez i slično. Od ovih biljaka se, u kombinaciji s medom ili vitaminom C, često pripremaju i sirupi.

Sirup od bokvice ili islandskog lišaja je, recimo, dobar za suhi kašalj, a ekstrakt bršljana razrjeđuje i pospješuje izbacivanje šlajma. U kućnoj radinosti možete pripremiti efikasan preparat protiv kašlja ako nasjeckate crni luk, prelijete medom i na kašičicu pijete dobivenu tečnost.

Facebook Comments