Lifestyle

Sedam razloga zašto trebate jesti ananas
Ananas je prava mala bomba sa zdravim hranjivim tvarima koje nas štite od mnogih bolesti.

Puno mangana

Odličnog je okusa, sadrži veliku količinu vitamina A i C, vlakana, fosfora, mangana, kalija i kalcija, beta karotena i antioksidansa.

1. Zaštita od karcinoma i drugih bolesti – Ananas je bogat antioksidansima koji uništavaju slobodne radikale i sprečavaju oštećenje ćelija. To daje snažnu zaštitu protiv teških bolesti, uključujući aterosklerozu, bolesti srca, artritis, te razne vrste karcinoma.

Možda će Vas zanimati i:

2. Odličan kod upala i infekcija – Sadrži puno vitamina C i bromelina, enzimi razgrađuju proteine i pružaju snažnu zaštitu protiv bakterijskih infekcija. Jedite više ananas za ublažavanje simptoma prehlade i kašlja.

3. Jača kosti – Ovo nevjerovatno voće puno je mangana, važnog za strukturu kostiju i vezivnog tkiva. Šoljica soka od ananasa daje oko 73 posto preporučenog dnevnog unosa mangana.

Bolji vid

4. Štiti oči i vid – Ananas sadrži beta karoten, važan za oči. Jedite više ananasa za bolji i jasniji pogled.

5. Poboljšava probavu – Ananas sadrži bromelin, vitamin C i vlakna, koji su važni za pravilno funkcioniranje probavnog trakta.

Odličan za kožu

  • Veliki sadržaj vitamina C može ukloniti sve tamne mrlje i sivi ten

    Veliki sadržaj vitamina C može ukloniti sve tamne mrlje i sivi tenFOTO: ILUSTRACIJA

Jedite više ananasa ako patite od hipertenzije. Ovo voće je bogato kalijem i natrijem, elementima koji imaju sposobnost reguliranja krvnog pritiska.

Veliki sadržaj vitamina C može ukloniti sve tamne mrlje i sivi ten, pojačava proizvodnju kolagena, smanjuje crvenilo i čini kožu čvršćom i elastičnijom.

Malo kalorija

  • Pruža antioksidativnu zaštitu

    Pruža antioksidativnu zaštituFOTO: ILUSTRACIJA

Ananas je, poput većine voća, namirnica male kalorijske vrijednosti. Bogatog je okusa i iznimne nutritivne kvalitete. Pruža antioksidativnu zaštitu i pozitivno djeluje na krvožilni i probavni sistem.

Odlično se uklapa u šejkove i jogurte. Može se dodati u sve voćne i većinu salata od povrća kojima obogaćuje okus i povećava nutritivnu kvalitetu. Preporuka od tri posluživanja voća dnevno možda djeluje puno, ali uz malo mašte to je lako ostvarivo, a utjecaj na zdravlje je velik.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button