Tuzlanski kantonVijesti

Sljedeće sedmice počinje izgradnja atrija na Međunarodnom aerodromu u Tuzli










Kako bi se prilagodio potrebama putnika Međunarodni aerodrom u Tuzli dosad je realizovao nekoliko projekata, a najznačajniji je proširenje i dogradnja putničkog terminala.

Svi građevinski radovi završeni su prije nekoliko mjeseci, a nakon toga se pristupilo unutrašnjem uređenju objekta.

Možda će Vas zanimati i:

Od direktora tuzlanskog aerodroma Rifeta Karasalihovića Klix.ba saznaje da bi svi radovi u cijelosti trebali biti završeni do konca septembra ove godine, dok će zbog tenderske procedure naknadno biti nabavljena pokretna traka koja se treba ugraditi kako bi protok putnika i prtljaga bio znatno brži.

S druge strane, kako bi se postiglo još značajnije rasterećenje putničkog terminala kreće se u realizaciju izgradnje atrija u vrijednosti od skoro milion i po konvertibilnih maraka.

“Sva tenderska procedura propisana zakonom je završena, a mi ćemo u toku sljedeće sedmice biti u mogućnosti da izvođače radova uvedemo na gradilište kako bi počeli s pripremnim radovima”, rekao je Karasalihović za Klix.ba.

Direktor aerodroma nam je pojasnio da će se atrij prostirati na površini od 900 kvadratnih metara, a u njemu će biti smještene sve rent a car agencije, suvenirnice, turističke agencije i prateći montažni objekti koji su trenutno smješteni u sklopu putničkog terminala.

“Radovi na izgradnji atrija bi trebali trajati približno četiri mjeseca, ali s obzirom na sve okolnosti koje prate oblast građevinarstva ne možemo tačno precizirati datum”, istakao je Karasalihović.

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli pomoću aviokompanije Wizz Air trenutno je moguće letjeti na 15 destinacija, a u zimskom periodu svi oni koji su planirali putovati za Beč to neće moći ostvariti.

“Aviokompanija Wizz Air nije uvrstila Beč u zimski red letenja, međutim, prilikom našeg razgovora saznali smo da će se ova linija vratiti u toku ljetnog reda letenja 2020. godine. Kao i u ranijim periodima, broj destinacija u toku ljeta je 15 ili 16, a u zimskom periodu se smanjuje na njih 11 ili 12”, kazao nam je Karasalihović.

S Međunarodnog aerodroma u Tuzli u šest mjeseci ove godine prevezeno je skoro 250.000 putnika.

IZVOR: Klix.ba


Možda će Vas zanimati i:

Back to top button