Zanimljivosti i zabava

Bogataši kupuju državljanstva u strahu od drugog vala koronavirusa

Kupovina državljanstva nekih zemalja je moguća, a upravo to je postalo trend među bogatašima, posebno zbog pandemije koronavirusa. Oni mogu i spremni su platiti za privilegiju “bijega” u krajeve s morem i sunčanim plažama, a nekima su privlačne i zemlje poput Novog Zelanda koje su eliminisale koronavirus.

Možda će Vas zanimati i:

Bogatašima su na raspolaganju programi koji garantuju državljanstvo u zamjenu za investiranje u zemlju koja je domaćin. To mogu učiniti putem specijaliziranih firmi kao što je Henley/Partners, vodeća svjetska konsultantska firma za državljanstva i prebivališta. S obzirom na situaciju u svijetu uzrokovanu pandemijom koronavirusa, ova kompanija pomaže onima s “dubokim džepovima” da kupe pristup “utočištima”.

Naprimjer, pravo na život, rad i studiranje na Novom Zelandu je moguće kupiti za 2 miliona dolara, ovisno o tipu vize koja se izabere. Malta također nudi sličnu opciju pa bračni par može dobiti državljanstvo za oko 1,2 miliona eura uključujući kupovinu nekretnine. Brojne bogate porodice su se odlučile na kupovinu državljanstva, a potražnja je porasla za 49 posto u prva četiri mjeseca ove godine u poređenju s istim periodom prošle godine. Zabilježeno je povećanje od 22 posto kod onih koji žele aplicirati za novo državljanstvo ili pravo na boravak.

Bogataši su zainteresovani za Karibe gdje se mogu izolirati na pješčanim plažama, ali pokazuju interes i za Australiju te Novi Zeland. Također, veoma interesantan im je i Portugal.

Proces za dobijanje državljanstva na Karibima traje najmanje tri mjeseca, a mnogo duže za zemlje Evropske unije, objavio je Bloomberg.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button