Lifestyle

Počela je sezona polinacije ambrozije: Neprijatan period za alergične osobeSa toplijim vremenom, nažalost, stižu i problemi poznati kao alergija na polen, proljetni problem, ljetnji problem, jesenji problem. Čestice polena su toliko sitne da mogu da budu gotovo nevidljive, ali svake godine je sve više stanovnika naše planete osjetljivo na njih, tvrde stručnjaci.

Toplo vrijeme

Oči se zacrvene, nos curi, očni kapci nateknu, kišete … ako već ne počnete i da se gušite.

U proljeće alergije najčešće izazivaju lijeska, breza i neke vrste vrbe, u ljeto divlji polen, a od avgusta do oktobra korov ambrozija. Znači, dok je toplog vremena, bit će i polena. Prvo kreću poleni drveća, nakon toga idu poleni trava i na kraju korovi koji su najagresivniji.

Možda će Vas zanimati i:

Osobe koje su alergične na polen moraju zaštititi sluzokožu nosa preparatom koji im je propisao ljekar najmanje 15 dana prije vremena cvjetanja biljke na čiji su polen osjetljivi. Koncentracija polena u zraku, najveća je ujutru, pa se u tom periodu ne savjetuje provjetravanje stana. Tokom dana, sa porastom dnevne temperature, koncentracija polena se smanjuje.

Traje do jeseni

Ono što ovih dana najviše muči alergične osobe je polen ambrozije, koji je veoma aktivan u zraku unazad desetak dana i trajat će do jeseni. Vrijeme s padavinama ide na ruku osobama alergičnim na polen, jer takvo vrijeme snižava koncentracije polena u zraku.

Terapiju redovno uzimati

Ljekari upozoravaju na to da se terapija protiv alergije mora uzimati redovno, kako je propisano, da bi pacijenti bili zaštićeni tokom čitavog dana. Mnogi i ne znaju da imaju alergiju, misleći da zbog simptoma poput šmrcanja, kihanja, kašljanja, peckanja i svraba u nosu imaju gripu ili prehladu. To se svakako mora provjeriti pregledom kod ljekara specijaliste, najbolje alergologa.

Savjet stručnjaka

– Koncentracija polena je najniža poslije kiše, zato u šetnju idite samo tada

– Zatvarajte prozore stana ili automobila

– Tuširajte se i perite kosu svaku večer

– Ne sušite veš napolju

– Redovno usisavajte stan i brišite podove

– Ne izlazite iz kuće u toku prijepodneva

– Ne šetajte po vjetrovitom vremenu

– Često se presvlačite, jer se polen zadržava na odjeći

– Izbjegavajte baštenske i poljske radove

– Izbjegavajte boravak na planini i na seluKomentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button