BiHValter Tuzlanski

State Department: Imovina Jevreja u BiH vrijedi 3,3 milijarde dolara

Vlasti u Bosni i Hercegovini nisu napravile niti jedan ozbiljan korak u rješavanju problema restitucije. To se odnosi i na zahtjeve za povrat imovine ili obeštećenje malobrojne jevrejske zajednice koja je izložena sistemskoj diskriminacij.

Obrazovni sistem BiH je segregacijski i u njemu se “generalno zanemaruje Holokaust u obrazovnom programu”.

Možda će Vas zanimati i:

U objektu jevrejske humanitarne organizacije La Benevolencija u Sarajevu nalazi se MUP Kantona Sarajevo i vlasti ni ne pomišljaju da ga vrate.

Imovina Jevreja u BiH procjenjuje se na 3,3 milijarde dolara.

Ovo su samo neki od stavova koji su objavljeni u Izvještaju State Departmenta o stanju Jevreja u svijetu i njihovim potraživanjima prema državama u kojima su živjeli.

Kada je BiH u pitanju, pred početak Drugog svjetskog rata u njoj je živjelo oko 14.000 Jevreja. Većina, njih 12.000 ubijena je tokom režima Nezavisne Države Hrvatske. Oko hiljadu ih se u periodu 1948 – 1949. iselilo u Izrael. Da bi dobili dozvolu od tadašnjih komunističkih vlasti, morali su potpisati da “doniraju” svoju imovinu državi.

Agresija na BiH zatekla je i oko 2.000 Jevreja, Polovina se, mahom uz pomoć američkih organizacija, odselila u Izrael.

State Department procjenjuje da u BiH trenutno živi oko hiljadu Jevreja, od kojih je 700 u Sarajevu.

Oni od BiH potražuju povrat imovine, ali i obeštećenja i za one koji više nemaju živih srodnika. No, to se ne dešava i Jevreji nisu izuzetak od sistemske diskriminacije.

Ističe se i da vlasti u svim dijelovima BiH imovinu manjinskog stanovništva nastoje preuzeti i dodijeliti je svojim političkim saradnicima.

Kroz izvještaj se naglašava da bh. vlasti istinski ne žele riješiti problem restitucije, niti vratiti imovinu oduzetu manjinskim zajednicama, uključujući i Jevrejsku,. Od 2005. godine nije učinjen niti jedan ozbiljniji korak da se ovo pitanje riješi.

 Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button