PRVI DAN KURBAN BAJRAMA U PETAK, EVO U KOLIKO JE SATI BAJRAM-NAMAZ

- in Tuzla

Prema Takvimu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, prvi dan Kurban bajrama, odnosno 10. zul-hidždže 1441. hidžretske godine pada u petak, 31. jula 2020. godine.  Centralna bajramska svečanost za područje Muftiluka tuzlanskog bit će održana u Džamiji Kralja Abdullaha u Tuzli.

Bajram-namaz će se na području Tuzle klanjati u 06:07 sati.

Vjernici se pozivaju da taj dan sabah-namaz klanjaju u svojim kućama, a da u džamije dođu 15 minuta prije bajram-namaza.

Zbog pogoršane epidemiološke situacije u našoj zemlji tradicionalni bajramski prijem koji priređuje muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović ovog bajrama neće biti održan.

Kurban ili Hadži bajram – veliki su mubarek dani, dani velikog Božijeg dobra. Njihovu važnost određuje klanje kurbana – tradicija Božijeg poslanika Ibrahima, neka je mir i spas Božiji na njega, i dijeljenje kurbanskog mesa siromasima, prijateljima, komšijama; i dani hadža – dan boravka nekoliko miliona muslimana u Časnim mjestima Mekki i Medini.

Ove godine hadž će obaviti oko hiljadu osoba. Na temelju onoga što su objavili saudijski mediji i što je službeno objavilo Ministarstvo za hadž i umru, broj osoba koji će ove godine obaviti hadž je oko 1.000 i čak manje. Bit će zadovoljen simbolički princip, hadž će obaviti i ljudi iz drugih zemalja.

Facebook Comments