BiHU fokusu

Nova nada: Pojavio se video snimak Selme Musić koja je nestala 12. jula 1995. godine u Srebrenici

Selma Musić je u julu 1995. godine imala sedam godina. Kada je pala Srebrenica, Selmina majka Alija se sa četvero djece iz mjesta u kojem su živjeli uputila prema Potočarima, a suprug Salim je s ostalim muškarcima put do slobodne teritorije tražio kroz šume.

Majka Alija je do Potočara 12. jula 1995. godine dovela četvero djece. Selma je bila najstarija. Kada je s majkom, braćom i sestrom Selma stigla u Potočare u opštem metežu se izgubila i od tada joj se gubi svaki trag.

Od kobnog 12. jula 1995. godine porodica nikada nije prestala da je traži. Otac je obilazio domove za nezbrinutu djecu, obraćao se Crvenom krstu, ali bezuspješno.

Možda će Vas zanimati i:

Porodica se zatim preselila u Ameriku, ali ni tada odustala od potrage. Njen brat Alen je prije 10 godina napravio Facebook stranicu “Missing Selma Musić since July 12 1995 in Srebrenica, Potočari”.

Prošle godine pojavili su se prvi tragovi. Selmina majka je na fotografijama izbjegličkih kolona prepoznala svoju kćer. Uspjela je doći do dvije žene koje se na fotografiji nalaze u blizini Selme, ali su gospođe rekle kako se ne sjećaju gdje je Selma otišla nakon toga.

Nakon te fotografije porodica je intenzivnije tragala za informacijama koje bi ih mogle dovesti do Selme.

Autor fotografije je Ahmet Bajrić koji je tih dana jula 1995. s nekoliko kolega novinara boravio u Ravnima kod Kladnja, na granici sa teritorijom koju je kontrolisala Vojska RS.

Porodica je zatim prijavila nestanak FBI-u koji je na osnovu fotografije djevojčice napravio rekonstrukciju, kroz “progresiju starosne dobi”, kako bi Selma danas mogla izgledati Progresija starosne dobi - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  • Progresija starosne dobiFOTO: FBI

Prošle sedmice objavljen je video snimak TV Živinice na kojem se vidi Selma pri dolasku u Ravne kod Kladnja.

Porodica je ohrabrena snimkom krenula u još intenzivniju potragu i uputila apel svima koji bi mogli imati informaciju o lokacijama smještanja djece bez roditeljskog staranja u Tuzlanskom kantonu.

– Potrebne su nam informacije kako bi išli dalje. Ovaj snimak je dokaz da je Selma došla na slobodnu teritoriju, kao i njena fotografija – napisali su roditelji.

Ukoliko imate bilo kakvu informaciju o Selmi, porodici Musić se možete javiti putem Facebook stranice.

Iskreno se nadamo da će ova potraga koja traje već dvije i po decenije imati sretan kraj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button