Slovenska epidemiologinja: Situacija u Hrvatskoj nije pod kontrolom. Ljudi s odmora donose virus

Iako je u Sloveniji posljednjih sedmica većina novih slučajeva koronavirusa vezana za lokalne prijenose, slovenski infektolozi ponovo upozoravaju na opasnost boravka u inozemstvu, u krajevima gdje je broj zaraženih veći nego u Sloveniji, među kojima je i Hrvatska

Hrvatska bilježi dva puta više zaraza od Slovenije uz manji broj testiranih, kazala je u utorak na konferenciji za novinare Bojana Beović, glavna infektologinja u stručnom timu slovenske vlade, dodavši kako to znači da u Hrvatskoj stanje “nije sasvim pod kontrolom”.

S obzirom na velik broj slovenskih turista na hrvatskoj obali, pozvala je na oprez jer se, kako je rekla, u Sloveniji pojavio manji broj slučajeva zaraze koji su uvezeni iz Hrvatske.

“Takvih je slučajeva za sada malo, možda šest prošle sedmice “, rekla je, a radilo se o onima koji su boravili na ljetovanju na hrvatskoj obali, pa im je nakon povratka u Sloveniju potvrđena infekcija.

Beović kaže da se Slovenija glede epidemije i s obzirom na broj novih slučajeva nalazi “na rubu” jer njen trenutnii reprodukcijski broj za širenje koronavirusa iznosi 1,2, što znači da deset nositelja virusa prenese bolest na 12 ljudi, što je opasno.

Facebook Comments