BiH

Porodica moli za informacije o nestaloj Selmi, brat Alen: Ja znam da je ona živa

Ja znam da je ona živa, govori brat nestale djevojčice Selme Musić, započinjući priču o nevjerovatnoj sudbini djevojčice sa kikicom.

– Znam da negdje živi, govori Alen koji nikada nije odustao od potrage za svojom starijom sestrom, ta ga je upornost dovela do tragova i dokaza koji potvrđuju njegov unutarnji, bratski osjećaj.

Selma je nestala 12. jula 1995. godine u Potočarima. U gužvi među hiljadama preplašenih žena, Selmina majka Ajla bila je sa četvoro djece. Muž je bježao preko šuma. Selma, Alen, Elvira i šestomjesečni Sadik zajedno sa majkom tražili su spas od sigurne smrti. U djeliću sekunde Selma je nestala.

– Majka je tražila svuda po kampu, išla od čovjeka do čovjeka, cijeli dan. Ali Selme jednostavno nije nigdje bilo. Majka je morala brinuti i o nama ali nije odustajala. Čak je stigla i do Ratka Mladića i pitala za Selmu, on je samo odgurnuo i rekao da će je naći, priča Alen.

– Moja sestra je bila mentalno zdrava, da se zna, da neko ne pomisli da je bila dijete koje bi odlutalo. BIla je jako komunikativna i snalažljiva.  Od tog kobnog 12. jula mi nikada nismo prestali da je tražimo. Nakon što smo izbjegli iz Srebrenice i našli se sa ocem koji je uspio pobjeći preko šuma. Počeli smo je tražiti. Otac je obilazio sva mjesta, obraćao se Crvenom krstu, obilazili smo domove za nezbrinutu djecu, ali ništa. Nakon sedam godina potrage preselili smo u Ameriku, čovjek se jednostavno pomiri sa sudbinom, ali ja nikad nisam odustao pa sam 2010. napravi web stranicu mising Selma.

Nevjerovatni obrat

Život se nastavio, 24 godine o nestaloj djevojčici nije bilo ni traga ni glasa, a onda je pregledavajući fotografije izbjegličkih kolona iz Srebrenice Selmina majka na jednoj od njih ugledala svoju kćer. U žutim čizmama koje joj je ona obula. Sa kikicom koju joj je ona svezala. U ruci drži crveni džemper koji joj je ona obukla.

image

Selma u društvu žena koje je se ne sjećaju/

– Kada smo vidjeli fotografiju probudila se nada i opet smo počeli sa potragom. Htjeli smo saznati gdje je nastala fotografija. Pronašli smo fotografa koji je napravio i saznali da je fotografija napravljena u selu Ravne. To je značilo da je uspjela preći na slobodnu teritoriju. Pronašao sam i žene koje stoje kraj Selme, jedna od njih živi u Švicarskoj, rekla je da je vidjela ali da se ne sjeća šta je dalje bilo.

Ko je žena u žutoj košullji?

Nakon fotografije i intenzivirane potrage za informacijama prije nekoliko dana stiže video snimak iz Televizije Živinice napravljen na slobodnoj teritoriji. Na snimku Selma hoda pokraj žene u žutoj košulji, na trenutak gledaju u istom pravcu, čak se čini i da joj nešto govori.

– Znam da je živa, a sada sam to i vidio, ne mogu da vjerujem da je se niko ne sjeća. Vidi se da sigurno korača, iako je imala problema sa nogom. U toj je gužvi lakše bilo ući u autobus i preći preko barikada ako imaš dijete uz sebe, ne mogu da vjerujem da je neko preveo i samo ostavio, govori Alen.

Nakon objave video snimka, porodica se pita da li neko prepoznaje ženu u žutoj košulji u čijem je društvu Selma? Pristižu i nove fotografije iz različitih izvora, na jednoj od njih je i djevojčica koju šišaju koja nevjerovatno podsjeća na Selmu. Selmin brat tvrdi da mu je jedan vojnik posvjedočio da je vidio u društvu žene sa snimka u Dubravama, mjestu gdje su bile izbjeglice.

image

Žena u žutoj košulji sa kojom je Selma u društvu/

– Osjećam da smo blizu i da ćemo je naći, molim sve one ljude koji prepoznaju ženu sa snimka da mi jave. Nadam se i da će Selma samu sebe prepoznati i javiti se. Ukoliko je neka od televizija snimala izbjeglica molim da pogledaju da li će naći novi trag.

Filmska, tužna priča o djevojčici koja se od 1995. godine vodi kao nestala mogla bi imati i sretan kraj. Porodica moli da im u tome pomognete. Ukoliko imate bilo kakvu informaciju o djevojčici sa slike i snimka javite ih porodici putem Facebook stranice Missing Selma Music.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button