Skandalozna fotografija Vučica sa djecom u Banjaluci: Nezapamćena zloupotreba djece u političke svrhe!

- Kategorija: Region

Fotografija predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako pozdravlja djecu u Banjaluci iza ograde izazvala je negodovanje javnosti i prema mišljenju stručnjaka za zaštitu dječijih prava može se ocijeniti kao skandalozna.

Sama fotografija je objavljena na zvaničnoj Facebook stranici gradonačelnika Banjaluke Igora Radojičića i do jutros je imala preko 70 komentara u kojima piše: sramota, sklonite fotgrafiju, kao u logoru i slično.

Aleksandra Štrbac, direktorica organizacije “Zdravo da ste” koja se bavi dječijim pravima kaže da skandalozna fotografija koja je postavljena na stranici Gradonačelnika nažalost prikazuje vjerno poziciju koju smo djeci namjenili u društvu.

„Ona je prikaz jedne istine, oko koje dobro treba da se zamisle veliki ljudi sa druge strane žice, treba da ne spavaju bar noćas razmišljajući zašto je ovo grozno i pogrešno na sto načina, prije nego što PR službe i mediji učine ovu scenu prihvatljivom ili čak simpatičnom, a oni imaju alate i sposobnosti da to tako i plasiraju javnosti. Ali jedna slika govori više od hiljadu riječi i ostavimo svakom ko ju je vidio da je proživi kroz efekat koji ona ima, jer ona zvoni istinom“, rekla je Aleksandra Štrbac za BUKU.

Dodaje da kad je riječ o zloupotrebi djece u političke svrhe ona ne pamti da je neka fotografija govorila više.

Aleksandra Letić iz Helsinškog odbora za ljudska prava iz Bijeljine kaže da ova fotografija odlično oslikava način kako se politike odnose prema djeci, koliko ne mare da se maloljetnici koriste u svrhu političke promocije. Koliko ne vide nista problematicno u ovakvim fotografijama“, ističe Aleksandra.

Ističe da je dodatno problematično jer su djeca iza žice.

„Jasno je da je fotografija nastala na jednom gradilištu, ali dojam koji se stiče je jezivo problematičan. Čudno je da prvi čovjek Banjaluke tu fotografiju publikuje, a još čudnije je to da u njoj ne vidi ništa loše“, pojašnjava Letić Aleksandra.

Dijana Ješić, član Predsjedništva Gradskog odbora PDP-a kaže da je neprimjereno da se djeca koriste u političke svrhe.

„Na ovoj i na još jednoj fotografiji na profilu Gradonačelnika jasno se vide lica djece i stavljena su tu bez saglasnosti roditelja. Mada je prva asocijacija koju sam imala na ovu sliku bio logor – djeca ograđena kao u kavezu i političari koji ih gledaju i smješkaju im se. Ukoliko su htjeli predstaviti situaciju u kojoj su djeca oduševljena pojavom političara, postigli su upravo suprotno. Po mom mišljenju, slika je skandalozna“, kaže za BUKU Dijana Ješić.

Ostaje otvoreno pitanje šta su oni koji su objavili fotografiji htjeli sa njom da poruče i da li su tražili odobrenje roditelja za objavu ove footgrafije koja je postala viralna.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Slične objave

Facebook Comments