WHO donirao FBiH 12,6 tona zaštitne opreme za ‘vruću jesen’

SARAJEVO, 22. jula (FENA) - Primopredaja donacije osobne zaštitne medicinske opreme za zdravstvene radnike u FBiH. (Foto FENA/Harun Muminović)

Ured Svjetske zdravstvene orgaizacije (WHO) u Bosni i Hercegovini danas je donirao osobnu zaštitnu medicinsku opreme za zdravstvene radnike u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na uručenju donacije, obavljene u skladištu kompanije Nelt u Istočnom Sarajevu, šef ureda WHO u BiH Victor Olsavszky kazao je da  ukupna težina donirane opreme za cijelu Bosnu i Hercegovinu iznosi 23 tone, od toga 12,6 tona je namijenjeno  FBiH, a ostatak će se raspodijeliti Republici Srpskoj i Brčko distriktu BiH.

– Doniramo ličnu zaštitnu opremu koja će na kraju doći u zdravstveni sistem, odnosno do bolnica. WHO je kreirala platformu za donatore, procijenili smo da će nam trebati sredstva u iznosu 1,7 milijardi dolara do decembra 2020. godine, a do sada smo prikupili oko 800 miliona – kazao je Olsavszky.

On je podsjetio da je  u svijetu trenutno više od 14,5 miliona potvrđenih slučajava zaraze koronavirusom, te da je više od 600.000 umrlo.

– U zadnjih sedam dana u regiji se broj slučajeva zaraze  povećao za 5,4 posto. Prošle sedmice imali smo 2,956 miliona, a sada je taj broj narastao na tri 3,14 miliona slučajava. Na Balkanu i centalnoj Aziji je broj zaraženih toliko porastao da nas to zabrinjava. Mi sada radimo procjenu potreba. Ukoliko se nastavi ovakav trend rasta broja zaraženih ova donacije biće dovoljna za nekih dva do tri mjeseca, uz dodatak onoga što vlasti same uspiju nabaviti – kazao je Olsavszky.

On je apelirao na stanovništvo da se pridržavaju svih propisanih mjera.

Pomoćnik federalnog ministra za javno zdravstvo Goran Čerkez, izjavio je “da je ovo još jedna vrijedna donacija, osigurana od Federalnog ministarstva zdravstva u saradnji sa našim glavnim međunarodnim partnerom – WHO u borbi sa Covidom 19”.

– Naš  partner, koji nije samo bitan zbog donacije, nego zbog cjelokupnih aktivnosti koje radimo u FBiH. Koordiniramo sa WHO-om, imamo svu podršku, praktično usaglašavamo čak i niz mjera koje donosimo – kazao je Čerkez.

Naglasio je da donacija dolazi u pravo vrijeme, te da je  namijenjena bolničkom sektoru u FBiH.

– Iamo još određene  rezerve. Ovo će  sigurno dobro doći za  “vruću” jesen, koja nas  očekuje. Nažalost od 13. do 20. jula dnevni prosjek bio je 145 oboljelih. Nismo zadovoljni sa tim kretanjima,  u tom kontekstu pozivamo sve kantone da poduzmu mjere u praćenju, provođenju  i pridržavanju mjera – kazao je Čerkez.

On je pozvao stanovništvo da ozbiljno pristupi pridržavanju propisanih mjera.

– Nije vrijeme da da se igramo sa sudbinom, da li ćemo ili nećemo dobiti covid. Vrijeme je  da zaštitimo  najbliže i počnemo da se ponašamo adekvatno i tako pomognemo zdravstvenom sektoru koji duži period radi bez prestanka – zaključio je  Čerkez.

SARAJEVO, 22. jula (FENA) – Primopredaja donacije osobne zaštitne medicinske opreme za zdravstvene radnike u FBiH. (Foto FENA/Harun Muminović)
SARAJEVO, 22. jula (FENA) – Primopredaja donacije osobne zaštitne medicinske opreme za zdravstvene radnike u FBiH. (Foto FENA/Harun Muminović)
(Foto FENA/Harun Muminović)

Facebook Comments