Dok je cijeli svijet zbog pandemije u padu Kina bilježi značajan ekonomski rast

- Kategorija: Svijet

Kineska ekonomija u drugom kvartalu napravila je snažan zaokret i ostvarila rast veći nego su analitičari očekivali.

Kineski bruto domaći proizvod (BDP) u drugom tromjesečju porastao 3,2 posto u odnosu na isti period u prošloj godini, što je veći rast u odnosu na 2,5 posto, koliko su očekivali analitičari u anketi Reutersa.

Ovaj rast predstavlja snažan zaokret u odnosu na rekordni 6,8-postotni pad u prvom kvartalu, kada je kineska ekonomija bila pod jakim pritiskom koronakrize.

Ipak, nisu još svi ekonomski sektori u zamahu. Jutros objavljeni podaci pokazali su i da se industrijska proizvodnja oporavlja, ali i da je pao promet u trgovini na malo, što ukazuje na slabost domaće potražnje.

“Podrška politike i dalje je potrebna unatoč oporavku i primjetnom ekonomskom rastu. Mogućnost daljeg razvoja pandemije, globalna ekonomska neizvjesnost i pogoršanje odnosa sa Sjedinjenih Država predstavlja ozbiljne rizike za procjene rasta Kine u drugom polugodištu”, kazala je Betty Wang, viši ekonomist ANZ banke.

Ti su se rizici dijelom odrazili na rezultatima iz maloprodaje koji su pokazali da kineski potrošači drže svoje novčanike čvrsto zatvorenim. Iako su pokazatelji za juni i iznos BDP-a uvelike pobijedili očekivanja, Rodrigo Catril, devizni strateg u NAB-u u Sydneyu, rekao je da su također otkrili da “kineski potrošač nije siguran u priču o oporavku.”

“To je velika priča o oporavku izazvanom vladinim stimulacijama, koji je vrlo usredotočen na industrijsku stranu. Potrošač ostaje vrlo oprezan. Ta opreznost je nešto na što tržište gleda u zemljama u kojima potrošač ima veću ulogu, tako da je to očigledno i za SAD”, kazao je Catril.

Izvor: Klix.ba

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments