Ne provodite dugo vremena ispred TV može biti opasno

- Kategorija: Zdravlje

Ako se pod vašom svakodnevnom rutinom podrazumijeva višesatno izležavanje ispred malog ekrana, znajte da se ozbiljno kockate sa svojim životom! Australski naučnici tvrde da je to jedan od ne tako rijetkih uzroka prerane smrti, bez obzira da li imate srčanih problema ili višak kilograma.

Stručnjaci sa Instituta za srce i dijabetes Bejker IDI su šest godina pratili čak 9.000 ljudi i došli do nimalo prijatnih zaključaka.  Ispostavilo se da je kod osoba koje su oko četiri sata dnevno provodile ispred TV, rizik od smrti bio veći za čak 46 posto, i to bez ikakve veze sa njihovom težinom.

Ne radi se tu o gledanju televizije, već o prekomjernom sjedenju ili ležanju, koje je definitivno štetno i može da dovede do najgoreg, objašnjavaju stručnjaci sa Instituta. Prava opasnost dolazi od dugotrajnog mirovanja tokom kojeg se provodi vrijeme koje je zapravo potrebno utrošiti na fizičku aktivnost.

Pritom ne mislimo na one prenaporne akcije, već na bilo kakvo kretanje ili obavljanje uobičajenih radnji koje se rade kada čovjek nije zalijepljen za TV. Prosto je u čovjekovoj prirodi da bude aktivan, a ne da satima sjedi na istom mjestu.

Kameleon i Zenski Banner1.fw

Facebook Comments