Svijet

Kometa iznad BiH vidljiva sada i opet za 7 hiljada godinaFotograf portala Bljesak.info protekle noći iznad Mostara zabilježio je nevjerovatne fotografije komete Neowise koja je otkrivena krajem marta ove godine od strane NASE.

Riječ je o kometu čiji promjer je pet kilometara. U junu smo ga izgubili iz vida, ali početkom jula je opet postao vidljiv, pa čak i golim okom u nekim dijelovima naše zemlje.

Možda će Vas zanimati i:

Vidljiv je sat vremena nakon zalaska sunca ukoliko gledate u pravcu sjeverozapada, a ako ste ‘noćna ptica’ ovu izuzetno jedinstvenu pojavu možete vidjeti u pravcu sjeveroistoka nekih sat vremena prije izlaska sunca.

Unutarnja orbita odnosno period kad napravi “krug” traje mu 4.500 godina, a vanjska 6.800 godina, što znači da će se na Zemlji moći vidjeti ponovno 8820.godine pa iskoristite ovu priliku ako vam se ne čeka deveti milenijum.

Ovaj komet je retrogradan što znači da se kreće u suprotnom smjeru od ostalih tijela, a orbita mu je slična paraboli. Najbliže će Zemlji biti s 22. na 23. juli i to na udaljenosti od nekih 103 miliona kilometara. Svaki komet je zapravo nepredvidiv i ponaša se po svojim pravilima. Nikad ne znamo kad će se na nebu pojaviti, baš kao što se pojavio i Neowise. Vidjeti komet na nebu nije nimalo učestala pojava.

Posljednji pravi komet na našem je noćnom nebu sjajio daleke 1996. godine.

Kometa Neowise - undefinedFoto: Bljesak.info: Kometa Neowise

Svaki komet ima jezgru koju čine smrznute tvari odnosno led s prašinom. Oko jezgre se razvija koma koja s jezgrom čini glavu kometa, a iza nje ide rep. Neowise ima dva repa, tzv. blizance, jedan od prašine, a drugi od ioniziranog plina. Kometi dolaze iz najudaljenijih dijelova Svemira u koje ih je “bacila” gravitacija velikih planeta kad je naš Sunčev sistem nastajao.

Zato se procjenjuje da je Neowise star upravo toliko, oko 4,6 milijardi godina! Najviše kometa “živi” u tzv. Oortovom oblaku koji se nalazi na samoj granici Sunčevog sistema.

Velik broj kometa ne preživi bliski susret sa Suncem nego se raspadne, no kod ovog to nije slučaj. Što se više bude udaljavao od Sunca, slabije ćemo ga i vidjeti. Zato iskoristite ove dane i svjedočite rijetkom nebeskom fenomenu.Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

Možda će Vas zanimati i:

Back to top button