Univerzitetski klinički centar Tuzla dobio novi PCR aparat za testiranje na COVID-19

- Kategorija: Tuzlanski Valter, Vijesti, Zdravlje

Evropska unija je donirala UKC Tuzla novi aparat za testiranje na COVID-19, vrijedan oko 110 hiljada maraka.Sada će biti efikasnije testiranje osoba na COVOD-19 u ovoj zdravstvenoj ustanovi.
Po riječima šefa Kooperacije u Delegaciji EU u BiH Richarda Maša, Evropska unija je najveći partner BiH,što se tiče borbe s COVID-19 , od marta do sada smo uložli oko sedam miliona eura za medicinsku opremu kuju će dobiti sve zdravstvene institucije u BiH.
-Ovo je veoma značajna donacija, rekao je direktor UKC Tuzla, prof.dr. Vahid Jusufović , jer ovaj aprat koji smo dobili neće služiti samo za opću dijagnostiku, nego i za dijagnostiku drugih oboljenja. Sada radimo 300 tekstova na COVID-19, a s ovim aparatom naš kapacitet će biti povećan na 450, istakao je Jusufović, te pojasnio, da je UKC Tuzla dobio prije dvadesetak dana i vrhunski aparat za opću anesteziju.
Prilikom izrade testova imaju pacijenti prednost  prvi iz ambulante koja se nalazi na Klinici za zarazne bolesti, koji su u teškom stanju i imaju kliničke simptome na COVID-19. Njihovi brisevi se pojašnjavaju, odmah uzimaju.
U drugu kolonu dolaze pacijenti koji čekaju pripremu za operativne zahvate , a nakon njih na red dolaze uposlenici koji su u procesu rada , a tek onda oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima. Znam da su pacijenti nestrpljivi, ali i naš Zavod za javno zdravstvo rada 24 sata, ali se nadam da će ovaj aparat skratiti vrijeme dobijanja rezultata za oko 50 posto, istakao je direktor UKC Tuzla, Vahid Jusufović.
Duška REBIĆ

Facebook Comments