WHO: U toku testiranje 17 vakcina na ljudima

- Kategorija: Pandemija
epa06384217 A medical staff prepares Japanese encephalitis vaccine to inject children, Yangon, Myanmar, 12 December 2017. Myanmar Ministry of Health continues the second phase of it's the nationwide vaccination programme which vaccinate an estimated 14 million children aged from nine months to 15 years against Japanese encephalitis. EPA-EFE/LYNN BO BO

U toku je testiranje 17 mogućih vakcina protiv koronavirusa na ljudima, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Najviše je uznapredovalo kliničko ispitivanje vakcina koje razvija britanski univerzitet Oxford, objavila je ta organizacija UN-a na kraju dvodnevne konferencije o istraživanjima koronavirusa.  WHO navodi da ostaje optimističan čak i ako klinička ispitivanja koja su sada u toku ne urode plodom.

– Imamo široki raspon uz četiri različite vrste cjepiva – kazala je Ana Maria Henao Restrepo, odgovorna za istraživanja i razvoj u Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

U potrazi za vakcinom protiv koronavirusa trenutno se analizira više od 150 aktivnih tvari. Cjepivo AZD1222 Oxforda prvo je koje je ušlo u treću fazu kliničkih ispitivanja što znači testiranje velikih razmjera na velikom uzorku ljudi kako bi se utvrdilo je li cjepivo učinkovito i sigurno odnosno izaziva li nuspojave.

  • Klinička istraživanja vakcina traju u Njemačkoj - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

    Klinička istraživanja vakcina traju u NjemačkojFOTO: ILUSTRACIJA

Još pet tvari je u drugoj fazi kliničkog istraživanja u kojima se njihovo djelovanje proučava na manjem broju bolesnika kako bi se vidjelo ima li učinka. U prvoj fazi klinička se istraživanja provode na zdravim osobama kako bi se utvrdila njihova reakcija na ispitivanu tvar.

Klinička istraživanja vakcina traju u Njemačkoj, uključujući u kompanijama BioNTech u Majncu i u CureVacu u Tibingenu. Nije poznato hoće li vakcina biti na raspolaganju do kraja godine. Obično treba 10 do 15 godina za razvoj vakcine, no globalno širenje virusa potaknulo je bezbrojne naučnike i farmaceutske kompanije na napore bez presedana u potrazi za vakcinom.

Facebook Comments