Tehnologija

Tim Berners-Lee, otac weba, pokreće novu mrežu













Tim Berners-Lee, informatički stručnjak  i izumitelj internetskog navigacijskog sistema poznatog kao World Wide Web, zbog čega je odlikovan titulom viteza, ponovo želi redizajnirati kibernetički prostor.

Pokrenuvši start-up Inrupt, Berners-Lee želi popraviti neke od problema koji su zadesili tzv. otvorenu mrežu u doba golemih, centraliziranih platformi poput Facebooka i Googlea.

Njegov start-up razvija decentraliziranu platformu Solid otvorenog koda, a misija joj je vratiti kontrolu na webu u ruke njegovih korisnika.

“Ljudima je dosta nedostatka kontrole”

Ljudi će se moći samo jednom ulogirati za bilo koju uslugu, a lični podaci će se pohranjivati u “kapsule”, tj. lična internetska spremišta podataka.

“Ljudima je dosta nedostatka kontrole”, rekao je Berners-Lee, jedan od utemeljitelja Inrupta, zadužen za pitanje tehnologije.

Prema njegovim riječima, novi web će omogućiti dijeljenje sadržaja direktno između osoba i saradnju koja je velikim društvenim mrežama omogućila uspjeh te su istovremeno zadobili golemu kontrolu nad svojim korisnicima.

Bez kontrole Googlea i Facebooka

Nova platforma, smatra njezin začetnik, ima potencijal donijeti i novu revoluciju na područje programiranja, a developeri, hakeri, aktivisti i sami korisnici trebali bi se u Solidovom okruženju osjećati sigurno te početi kreirati sadržaje na decentraliziran način, gdje ih internetski divovi poput Googlea ili Facebooka neće imati “pod kontrolom”.

John Bruce, jedan od direktora Inrupta, kazao je da je tvrtka za pilot-klijente dobila britanski Zavod za javno zdravstvo (NHS), BBC te vladu Flandrije u Belgiji.

Do aprila, kazao je, trebalo bi ih biti puno više.

Među ulagačima u tvrtku su Hearst Ventures, Octopus Ventures i Akamai.

Izvor: Index.hr



Možda će Vas zanimati i:

Back to top button